София се отказва от зарята в новогодишната нощ. Два дни

...
София се отказва от зарята в новогодишната нощ. Два дни
Коментари Харесай

София също се отказа от зарята в новогодишната нощ

София се отхвърля от зарята в новогодишната нощ. Два дни преди да посрещнем 2022 година, кметът Йорднака Фандъкова се причисли към апела на Фондация " Четири лапи " общините да анулират новогодишното шоу с фойерверки. Без заря остава и Стара Загора. В столицата парите за пиротехника ще се употребяват за светлинно шоу в навечерието на Нова година.

Запознайте се с девойка Шелдина Табова: двугодишно клепоухо зайче, което не се опасява от съвсем нищо. Освен от новата прахосмукачка-робот. Колкото и смела да е 364 дни в годината, нощта на 31 декември против 1 януари е предизвикателство за всяко зайче като Шелдина.

" Би било супер всеки да осъзнае какво предизвиква с едни красиви сякаш привидно бомбички до какво може да се стигне. Сърцето им може да изкочи ", изясни Нина Табова от фондацията.

„ Красивото за нас е ужасяващо за тях” – по този начин " Четири лапи " прикани за поредна година да се постави завършек на зарята в празничната нощ. Заради рисковете, които крие за животните.

" За тях светлините и шумът от фойерверките са извънредно стресиращи – могат да доведат до редица тежки болести на централната нервна система ", допълниха природозащитниците.

Вносители и търговци на фойерверки обаче се оповестиха срещу това новогодишната заря да остане в историята.

" В предишните години се е гърмяло доста по-безразборно. Това, което е било преди, когато са правени самоделки, имаше огромен черен пазар – беше напълно друго. В момента съвсем няма произшествия ", изясни Тодор Попов, вносител на фойерверки.

Официалните данни обаче демонстрират друго. В първите часове на 2018 към най-голямата незабавна болница у нас УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов " – се обръщат петима, след боравене с пиротехника. това число последователно нараства с годините като при започване на 2021 пациентите са 10.

След самодейността на фондациятя, община Стара Загора се отхвърли да отпразнува настъпването на 2022 година със заря. И реши да подари заделената сума.

" Най-бюджетният вид е сред 5 и 15-20 хиляди лв.. Това несъмнено не е задоволителна сума, само че ние ще ги дарим ", сподели зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева.

„ НЕ” на илюминациите в новогодишната нощ споделиха и от Столична община. И вместо със заря, 2022 година ще бъде посрещната със светлинно шоу. Но в други общини – като Благоевград – фойерверки ще има.

" Ще останете сюрпризирани какъв брой хубава заря сме създали с какъв брой по-малко пари ", разяснява кметът на община Благоевград Илко Стоянов.

Жители на Благоевград настояха вместо за заря, тези пари да бъдат дарени на фамилиите от изгорелия блок. Така, макар че зарята остава, кметът заделил същата сума от личната си заплата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР