София. Сделката за ЧЕЗ-България не е 320 млн. евро, а

...
София. Сделката за ЧЕЗ-България не е 320 млн. евро, а
Коментари Харесай

Красен Станчев: Сделката за ЧЕЗ-България не е за 320 млн. евро, а за около 500-600 млн. евро

София. Сделката за ЧЕЗ-България не е 320 млн. евро, а към 500-600 млн. евро, тъй като има заем, който би трябвало да се връща и оперативни разноски, които би трябвало да бъдат финансирани първоначално. Това разяснява за Радио „ Фокус “ Красен Станчев, създател на Института за пазарна стопанска система и учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Според него новият притежател на ЧЕЗ може да получи финансиране единствено по една скица: тогава, когато заложи активите на ЧЕЗ.
„ Когато „ Инерком “ не може да си върне заема, то тогава тези, които са финансирали договорката, ще станат притежатели, това нещо е правено доста пъти в Русия. Подобно нещо беше направено в България преди 2 години с Българска телекомуникационна компания (БТК), тъй че евентуално кредиторите на госпожа Гинка Върбакова ще придобият активите на ЧЕЗ, т.е. 1/3 от пазара на България “, разясни Красен Станчев.
Той посочи, че тогава, когато има явен и стратегически вложител, залагането на активи не е някакво терзание. Тогава, когато вложителят не е явен, могат да се строят всевъзможни хипотези. Той добави, че съгласно една от хипотезите, капиталите, които стоят зад договорката, са съветски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР