София. Съвместни проверки на инспектори по труда на България и

...
София. Съвместни проверки на инспектори по труда на България и
Коментари Харесай

Разговорите с работниците при проверките на място впечатлиха гостите

София. Съвместни инспекции на инспектори по труда на България и Норвегия с акцент върху спазването на наредбите, касаещи декларирането на труда, бяха осъществени у нас по план „ Сътрудничество за почтени условия на труд “, оповестиха от Изпълнителна организация
„ Главна ревизия по труда ”. Проверени бяха оранжерия, кравеферма, розопроизводители и строителни обекти, на два от които бяха открити да работят и задгранични служащи.
Гостите от Норвегия бяха впечатлени от времето, което контролните органи на ИА „ Главна ревизия по труда отделят при инспекциите на място за диалози с служащите и събиране на информация за изискванията на труд непосредствено от тях. Според норвежките инспектори по труда тази връзка има огромно въздействие върху по-качественото и дейно осъществяване на инспекциите. Като добра процедура те регистрираха и пълномощието на българските инспектори да стопират обекти, работни места и съоръжение посредством слагане на отличителни знаци като лента и стикер. Знаците съгласно тях разрешават на служащите да видят, че има заплаха и да не работят на съответното работно място или на рисковата машина.
Големият брой инспекции, които всеки български контрольор прави годишно, също впечатли представителите на Норвежката ревизия по труда в подтекста на въведените индикатори за качество на инспекционната активност, с изключение на за количество. Така се подсигурява, че броят не е за сметка на успеваемостта на инспектирането, считат те.
Проектът „ Сътрудничество за почтени условия на труд “ е финансиран от Фонда за двустранни връзки на национално равнище по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 –2021 година По него са създадени и материали за повишение информираността на работодатели и работещи по отношение на техните права и отговорности при възникването и осъществяването на трудовите правни отношения в границите на акцията „ Достоен труд – от теб зависи! “. Достъп до тях е обезпечен в секцията „ Дейност “, графа „ Проекти “, подрубрика Проект DFPO-1.002-0002-C01 „ Сътрудничество за почтени условия на труд “ https://gli.government.bg/bg/taxonomy/term/508
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР