София. Със 115 гласа за“ парламентът единодушно избра Радослав Миленков

...
София. Със 115 гласа за“ парламентът единодушно избра Радослав Миленков
Коментари Харесай

Радослав Миленков e новият подуправител на БНБ, който ще ръководи управление „Банков надзор“

София. Със 115 гласа „ за “ Народното събрание единомислещо избра Радослав Миленков за подуправител на Българска народна банка, който ще управлява ръководство „ Банков контрол “ с мандат 6 години. Избор на нов подуправител се наложи след оставката на Димитър Костов. Радослав Миленков, който преди този момент ръководеше Фонда за гарантиране на влоговете в банките, беше единственият претендент за поста. Управителят на централната банка Димитър Радев предложи кандидатурата на Миленков с причините, че той е добре прочут и почитан експерт в банковите среди, който е потвърдил своите професионални знания и добра известност. Според Радев Миленков може да обезпечи последователност в основна сфера от мандата на Централната банка - регулирането и надзора върху банките в страната, и да доразвие потенциала на ръководство " Банков контрол " в продължение на промените, осъществени там през последните няколко години.
От своя страна, Радослав Миленков уточни, че главният приоритет, по който ще работи, е присъединение към Единния контролен механизъм. „ Продължава и синхронизация на практиките с тези на Европейската централна банка, приобщаване към всичките тези надзорни процедури, които са нужни, в Банковия съвет “, съобщи той. Във връзка със случая „ КТБ “ Миленков акцентира, че всички уроци са научени, както и че са направени нужните промени. Той уточни, че ще работи за това България да влезе в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз доникъде на тази година, каквато е задачата на държавното управление.
Процедурните правила за изискванията и реда за предлагането на претендент за подуправител-ръководител на ръководство „ Банков контрол “ на Българска народна банка бяха признати от Народното събрание на 8 март.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР