София. С редица инициативи беше отбелязана 140-годишнината от обявяването на

...
София. С редица инициативи беше отбелязана 140-годишнината от обявяването на
Коментари Харесай

София отбеляза 140 години като столица на България

София. С редица начинания беше маркирана 140-годишнината от оповестяването на София за столица на България. Празничната стратегия стартира с отслужване на Архиерейска Литургия в храм „ Св. София - Премъдрост Божия “. Тя бе управлявана от Негово преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп - викарий на Софийския митрополит. Дядо Поликарп беше в съслужение с Негово високопреподобие архимандрит Василий - протосингел на Софийска епархия, Негово високоблагоговейнство иконом Ангел Ангелов - предстоятел на храма и нравствен надзирател на Софийска епархия и храмовото духовенство. На литургията участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът доцент доктор Тодор Чобанов, ръководителят на Общинския съвет в София Елен Герджиков, народни представители, политици и други
По време на формалната гала на пл. „ Свети Александър Невски бяха осветени 11 нови флагове за столични учебни заведения и бяха връчени на шефовете на образователните заведения. В тържественото освещаване на знамената присъединяване взеха Националната гвардейска част, Гвардейският внушителен духов оркестър, Представителният отбор на въоръжените сили и представители на Софийската Света митрополия.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изясни пред публицисти, че се усеща виновна за София, по този начин както са се чувствали нейните прародители от 140 години насам. „ София е доста античен град с антична история, само че много млада столица. Само 140 години са минали от времето, когато градът ни е наброявал сред 11 и 12 хиляди поданици по разнообразни данни. Днес близо милион и половина души живеят в града, към 2 млн. всеки ден се намират в него. Това е голям скок и голяма отговорност “, изясни Фандъкова. „ Градът дава вероятности за хората, само че за ръководещите това е огромна отговорност – да усъвършенстват инфраструктурата, да построяват и градят. Това са правили нашите предшественици. Това вършим и ние през днешния ден “, разяснява още тя, като честити празника на всички софиянци и им пожела доста здраве.
В формалното си слово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев благодари на всички учители и шефове, по тази причина че са създали учебните заведения в София духовни средища. „ Поздравления за самодейността на Столична община за освещаването на учебните флагове. Училищното знаме е знак освен на учебното заведение, то е знак на предишното и бъдещето на София и образованието. Голяма част от бъдещето и развиването на София се дължи на духовното развиване на града “, означи той. Министър Вълчев пожела на всички учители да имат убеденост и справедливо доверие от страна на цялото общество.
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов написа в страницата си в обществената мрежа „ Facebook “, че София е красива, съвременна, европейска и приветлива столица. „ Комплименти за кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип, които единствено за няколко години преобразиха града и го направиха мечтана дестинация за всички българи и чужденци. Още един път - цветущ празник на всички софиянци и помнете, че столицата е огледало за положението на цялата страна ", показва още Цветанов.
По-рано в изявление за Агенция „ Фокус “ зам.-кметът на София доцент доктор Тодор Чобанов съобщи, че София съставлява урбанистичен феномен, който няма паралел в европейската история. По думите на доцент Чобанов българска столица през днешния ден се подрежда на челните места в редица ранглисти. „ Тя има своите провокации, само че на фона на останалите европейски столици, е доста красива, остаряла, антична и динамично разрастваща се, тъй като това е един бързо възходящ по своите размери град “, добави той.
Отново в изявление за „ Фокус “ шефът на РИМ – София Венета Ханджийска напомни, че София е една от първите електрифицирани европейски столици – 1 ноември 1900 година „ Няколко месеца по-късно са пуснати в деяние и първите трамвайни направления, конфигурирана е телефонна централа. Столицата се трансформира в център на просветното дело в страната “, разяснява Ханджийска.
Негово преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп посочи, че Българската православна черква постоянно е била заслужен стожер, градител на духовното израстване на жителите и гостите на този заветен град - София. „ Това ще продължи и отсега нататък с общите старания черква, страна и локално самоуправление - ще се трудим за жителите на София, с цел да може освен да просперира стопански, политически и обществено, а и духовно. Да виждаме от ден на ден младежи, които да учат вяра, с цел да се построява нашият град като заслужен образец за сегашното потомство и за бъдещето такова “, добави той. Поликарп честити празника на всички софиянци от свое име и от името на Българския патриарх Неофит.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР