София. С огнеборците от инцидентите на Струма и Рояк работят

...
София. С огнеборците от инцидентите на Струма и Рояк работят
Коментари Харесай

Гл. комисар Николай Николов: С огнеборците от инцидентите на „Струма” и Рояк работят психолози

София. С огнеборците от случаите на „ Струма ” и Рояк работят психолози. Това сподели шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” основен комисар Николай Николов в изявление за Нова телевизия по отношение на нещастието на автомагистрала „ Струма ” и пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк.

„ Нашите психолози са експерти от най-високо равнище. При сходни случи оставят време на индивида да обмисли нещата. Към момента на мен не ми е известно пожарникар, избавител, да е минал през тежка обстановка и да се откаже. От началото, в случай че приказваме и за пандемията – имаше стрес сред нашите хора. Не е имало отвод някой да си свърши отговорностите и това, което чакат от него хората ”, означи той.

„ Малко след 2.00 ч. получих известието. Не повярвах на това, което слушам, по този начин или другояче доста тежка обстановка. Колегите обаче уверено и без никакво закъснение се озоваха на място и работиха до последно. В момента с тях работят психолози, с цел да им окажем цялостна поддръжка. Психолози работят и с хората, които участваха в гасенето на старческия дом в Рояк. И там обстановката не беше добра. Стремим се да подкрепим нашите хора. За Рояк желая да посочи достойното държание, с цел да не споделям подвиг, на четирите момчета, които неотложно се включиха в спасяването на хората ”, съобщи гл. комисар Николов по отношение на тежката злополука на рейс на автомагистрала „ Струма ”, при който починаха 45 жители на Република Северна Македония.
„ Ние сме дали най-хубавите експерти за пожаро-техническа експертиза ”, уточни той по отношение на следствието на аргументите за случая.
„ При сходни обстановки хипотетичното преди всичко е човешка неточност. Дали е бил болен, разсеян, не мога да подсигурявам ”, сподели още гл. комисар Николов.

Във връзка с пожара с 9 жертви в Дома за възрастни хора в село Рояк той съобщи: „ Версията, по която се работи, е късо съединяване в електрическата апаратура. Това са обекти, които са под наше внимание. Те се ревизират най-малко един път в годината, тъй като си даваме сметка, че при възрастните хора има мъчно преносими, някои се нуждаят от специфични грижи и ние обръщаме особено внимание. Само тази година са тествани съвсем 800 такива домове. Нямаме установени тежки нарушавания на противопожарните условия ”.

„ По отношение на коледните и новогодишните празници гл. комисар Николов означи: „ И тази година нашите старания са ориентирани към обезопасяване на храмовете или някъде, където можем да чакаме събирания на по-големи групи. Храмовете – там започнахме, беседваме със свещениците, посрещайки гостите на храма да им кажат за заплахите – а те са свързани с паленето на свещи, оставянето без наблюдаване. Косите на дамите са много рискови ”.
„ По отношение на това какво би трябвало да вършим, съвет не бих дал, само че нещата са простички. На първо място нерешителност – самоувереността при работа с бенгалски огън и други пиротехнически средства играе неприятна смешка. На първо място би трябвало да запазим личния си живот. Ако това, което виждаме пред нас е пожар - да избягаме. Ако можем да помогнем – да го създадем и най-важното е да се обадим на 112. Ние ще се отзовем ”, посочи той.

„ Най-тежките случай зимно време са свързани с две неща – неочаквани наводнения – идната седмица имаме предизвестие, че се чакат рискови превалявания. След което внезапно събаряне на температурите и поледици. Това е от една страна – от друга са обичайно един път годината вихрушка, която затваря автомагистралата – за наслада, нямам спомен да сме изгубили човешки живот поради вихрушка и затворени автомагистрали ”, уточни също гл. комисар Николов.

„ Последните години се случиха положителни неща при нас, тъй като успяхме да създадем три доста значими – обединихме напъните на две основни дирекции – „ Гражданска отбрана ” и „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”. Премахнахме дублиращи функционалности, намалихме администрацията, подобрихме реакцията и най-после като венец спестихме доста пари на българския поданик. Успяхме да проведем рационализация, при която са вложени стотици милиони в техника съоръжение, здания, битови условия и това, което е най-важното, да подобрим образованието на нашите хора ”, сподели още той.
„ Измамно е да кажа – хората ми получават задоволително пари, разполагам с задоволително хора, всичко е наред. Не е по този начин. По отношение на фрагментите – ние сме дирекцията с минимален брой. Това, което страната е отпуснала за нас като число, е съвсем на 100% заето. Радваме се на огромен интерес от младежи, които желаят да станат чиновници на Дирекцията. За едно място аплайват седем души. Имаме опция от тях да изберем най-хубавия. Все още не можем да решим на 100% въпроса с дребните служби ”, съобщи гл. комисар Николов по отношение на кадровата обезпеченост на структурите на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР