София. С марката, посветена на Международната година на устойчивия туризъм

...
София. С марката, посветена на Международната година на устойчивия туризъм
Коментари Харесай

Татяна Узунова, художник: С марката, посветена на Международната година на устойчивия туризъм за развитие показваме дълбоките пластове на културата по българските земи

София. С марката, отдадена на Международната година на устойчивия туризъм за развиване демонстрираме дълбоките пластове на културата по българските земи. Това сподели Татяна Узунова, художник на марката на тематика „ 2017 - Международна година на устойчивия туризъм за развиване “ по време на церемонията по валидирането ѝ в постройката на Министерството на туризма, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. „ Позволете ми да благодаря на министъра на туризма, госпожа Николина Ангелкова за задачата и предизвикването, които ми сложи при възлагане на поръчка за разработване на блок с марка, отдадена на Международната година на устойчивия туризъм за развиване “, сподели още Узунова. Тя изясни, че при изработката на марката е разполагала с едно напълно малко поле - 7x9 сантиметра, върху което да покаже опциите на българския туризъм, а със своите богати естествени и исторически дадености на България е извънредно мъчно да се ограничиш с няколко забележителности.
„ Мислих и за морето – познато и обичано на всички туристи, и за ски спортовете, и рисковия туризъм, които предлага българската земя… и за много-много други…
Реших да се спра на историята и корените – на античните цивилизации, с които можем да изненадаме и да впечатлим голям брой туристи.
Избрах Тракийската казанлъшка гробница – неповторим монумент на траките, една антична цивилизация, живяла хилядолетия по тези земи и Рилският манастир – Рилска света обител, добре позната за всички българи и за Православието, само че не за всички туристи. И двата обекта са включени в листата на Световно културно завещание на ЮНЕСКО. Избрах ги, с цел да покажа дълбоките пластове на културата по българските земи, богатото и скъпо историческо завещание, което имат българите и с което с право могат да се гордеят ”, изясни Татяна Узунова.
По думите ѝ, откакто е избрала обектите е останало да измисли по какъв начин да ги сплоти. „ Тук на помощ пристигна признакът на вечността, на придвижването, напредъка, на слънцето – кръгът. Това е най-древният и тайнствен знак без начало и край - знак на безкрайност. Това са го знаели и употребявали и античните траки - античните места за поклонения постоянно имат форма на кръг, само че този знак се употребява и от християнството… Кръгът отбелязва небето, вселената и на него постоянно са преписвали вълшебен защитни функционалности “, изясни художникът.
„ Надявам се,че не звучи патосно, само че дано и тези кръгове с античната тракийска и с днешната християнска символика да пазят България! “, приключи Татяна Узунова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР