София. Рязкото увеличение на цените на енергийните ресурси ще продължи

...
София. Рязкото увеличение на цените на енергийните ресурси ще продължи
Коментари Харесай

Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“: Минималната работна заплата трябва да бъде близо два пъти по-висока, за да покрива жизнения минимум

София. Рязкото нарастване на цените на енергийните запаси ще продължи заради идни структурни промени, а това ще докара до в допълнение обедняване на жителите. Това сподели за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ Ваня Григорова, стопански консултант на КТ „ Подкрепа “. При планове за опазване на равнищата на минималната работна заплата това ще има съществени резултати върху домакинските бюджети, изясни икономистът.

„ Близо два пъти по-висока от тази, която имаме сега, би трябвало да бъде минималната работна заплата, с цел да покриваме виталния си най-малко. Тази приблизителна оценка е въз основа на това, че ние няма да продължим да усилваме останалите артикули, които е нужно да използва едно домакинство. Първо, ние би трябвало да създадем забележителен скок в минималната работна заплата и по-късно да продължим да компенсираме цените, които по този начин или другояче ще се усилват “, добави Ваня Григорова.

Допълнителни средства в домакинските бюджети би имало при връщането на необлагаемия най-малко, безапелационна бе Ваня Григорова.

„ 650 лв. минимална работна заплата не е 640 лв. наличен. Неслучайно преди няколко години се опитахме да създадем необятна социална акция за връщане на необлагаемия най-малко, което е ще даде спомагателни над 50 лв. в домакинските бюджети. Това е единствено и извънредно в ущърб на жителите. България е единствената страна в Европейски Съюз, в която няма необлагаем най-малко, а това е методът, по който да оставиш средства за минимално угаждане на базовите потребности за хората, които работят на най-ниските заплати в страната, а има и хора, които работят за под минимална работна заплата4, добави икономистът.

Според Ваня Григорова разликите в стандартите на живот в Европейски Съюз могат да бъдат урегулирани. Европейската комисия се е пробвала да одобри инструкция за минималното възнаграждение, само че тя е останала единствено рекомендация, а не обвързване.

Ваня Григорова разяснява, че за момента няма връзка сред покачването на цените и наближаването на еврото.

Биляна БОЗИНАРЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР