София. Ръководителят на разкопките на крепостта Кокалянски Урвич Филип Петрунов

...
София. Ръководителят на разкопките на крепостта Кокалянски Урвич Филип Петрунов
Коментари Харесай

Ръководителят на разкопките на крепостта „Кокалянски Урвич” Филип Петрунов представи на пресконференция резултатите от завършилите разкопки на крепостта и прилежащия манастир

София. Ръководителят на разкопките на крепостта „ Кокалянски Урвич ” Филип Петрунов показа на конференция резултатите от приключилите разкопки на крепостта и прилежащия манастир и черква „ Св. Илия ”. Това оповестиха от пресцентъра на Националния исторически музей . В античността укреплението е наричано още Железният кастел „ Ескумане ” и е било известно като страж на антична Сердика.
Представена бе първата идейна възстановка на късно–средновековния манастир и прилежащата към него черква „ Св.Илия ”. До края на годината индикативният макет ще бъде изложен в Детския учебен център към НИМ, където най-малките ще могат да научат забавни неща за живота на монасите, за „ История Славянобългарска ” и за нейния създател Паисий Хилендарски, ще имат опция да оцветяват тематични илюстрации.
От 2008 до 2015 година разкопките бяха финансирани от Дирекция „ Култура “ на Столичната община и бяха ръководени от екипи на доцент д–р Бони Петрунова и на доцент дин Николай Овчаров.
Разкопките през 2017 година са финансирани от Министерството на културата и съфинансирани от Националнен исторически музей.
При първичното почистване на терена, е било открита дейна иманярска активност през последните две години, след края на изследванията през 2015 година
Разкрит е късно–средновековен манастир на повърхност от 1300 кв. м. с столова, магерница, с индустриално и жилищно крило, ситуирани от юг и запад от църквата „ Св. Илия “, проучвана от проф. Димитър Овчаров през 70–те години на предишния век. Документирани бяха и голям брой монументи от по–ранните интервали на обитаване на хълма.
Така да вземем за пример са регистрирани нови 4 гроба, като два от тях са с завършени гробни камери с плочести камъни. Започнато е премахването на каменен разсип с хоросанови буци, фрагменти стенна живопис и керемиди. Голяма част от тях са фрагменти от покрива на късната черква и върху тях се открива монограм „ Ш “, завършен преди изпичането на керамиката. Открити са няколко османски, както и преотложени антични монети.
Почистени са деструкции от църквата и е стартирано изследването на слой от късната древност с камъни и кирпичи, сред които се откриват голям брой монети с дребен номинал от IV-VI век.
При изследването през 2017 година са събрани 115 предмета от бронз, желязо и керамика, които ще бъдат инвентирани в Национален исторически музей.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР