София. Работим по пренотифициране на държавната помощ за хуманно отношение

...
София. Работим по пренотифициране на държавната помощ за хуманно отношение
Коментари Харесай

Министър Христо Бозуков: Работим по пренотифициране на държавната помощ за хуманно отношение към птиците

София. Работим по пренотифициране на държавната помощ за хуманно отношение към птиците за нов 5 годишен интервал след 2022 година Това сподели министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков по време на среща с представители на Асоциацията на промишленото птицевъдство, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ . Той посочи, че това ще бъде допустимо незабавно след приемане на законодателство на равнище Европейски Съюз. Продължаването на схемата е по искане на сектора, заради влошената в международен мащаб конюнктура.

„ По Ваше искане са изменени и напътствията по схемата за държавна помощ за осъществяване на непринудено поети задължения за хуманно отношение към птици. По този метод ще бъде признавано кръвопролитие на птици в кланици в трети страни и такива от Европейски Съюз “, означи министър Бозуков.
Във връзка с подкрепяне изхранването на животните за индустриални цели, земеделският министър уточни, че ще бъде изпратено писмо до ДА „ Държавен запас и военновременни ресурси “. Целта е да бъдат проучени опциите за разпределяне на пшеница и царевица за производителите-животновъди. Браншовиците упорстват за опция, посредством която да заплащат зърното по цени на беритба към този миг. Според тях, количествата могат да се оферират на търгове през Софийска стокова борса посредством критерии за допустимост на претендентите.

Друго тяхно искане е бранш индустриално птицевъдство да бъде включен по код на икономическа активност във всички нотифицирани ограничения досега за предотвратяването на икономическите загуби от корона рецесията, както и в ограниченията за възобновяване в новия програмен интервал 2021-2027 година

Министър Бозуков уточни, че птицевъдството бе възможно по размер Ковид-2 от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, като подпомагането се предоставяше на ангажиран в производството - за направени разноски за стерилизация и защитни дрехи по отношение на пандемията.
Предложение на сектора е и да бъдат отпуснати безлихвени заеми за оборотни средства или за фуражи, които да бъдат предоставени от Държавен фонд „ Земеделие “, Българска банка за развиване или друга финансова институция. Професор Бозуков изясни, че Министерството на стопанската система към този момент е промотирало нова Гаранционна скица, която дава опция за разпределяне на необезпечени заеми за оборотно финансиране на дребни и междинни компании в размер до 70% от приходите им през 2019 или 2020 година

„ Опитваме се с всички благоприятни условия и принадлежности да бъдем оптимално потребни сега. Работата ни продължава, ще оставим рекомендации и към идващия постоянен кабинет, тъй като пътят за подкрепяне на сектора е политическа воля и политическа поддръжка “, сподели още той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР