София. Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България –

...
София. Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България –
Коментари Харесай

МРРБ: Нови 12 млн. евро се отпускат за развитие на трансграничния регион между България и Сърбия

София. Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Сърбия 2014-2020 година е от извънредно значение за осъществяване на целите ни като ръководител на Съвета на Европейски Съюз за интеграцията на Западните Балкани към европейското семейство. Това разяснява заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която ръководи провеждащото се в София през днешния ден съвещание на Съвместния комитет за наблюдаване на програмата, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). В идващите 6 месеца напъните ще бъдат ориентирани към реализиране на по-успешни резултати в тази тенденция, сподели още заместник-министърът и добави, че това е значима стъпка за задълбочаване на взаимоотношенията сред двете страни. „ Нашето съдействие е без граници, когато се стремим да реализираме общи цели, да развиваме нашите райони по общ метод, с цел да имаме по-високи достижения и по-добър стопански напредък “, означи Николова. Тя акцентира, че плановете по програмата способстват за доближаване сред двете страни във всички аспекти – териториално, стопански и културно.
Резултатите по трансграничната стратегия досега са извънредно положителни, стана ясно по време на съвещанието. Към днешна дата се извършват 39 плана сред двете страни за близо 18,5 млн. евро, с което е контрактуван над 50% от общия бюджет от 34 млн. евро. По-голяма част от плановете са капиталови, допринасящи за развиването на устойчивия туризъм в пограничния район сред България и Сърбия, възстановяване и запазване на околната среда и развиване на капацитета на младежката претовареност и деятелност. До края на месеца следва да бъде оповестена и втора покана за набиране на планови оферти за близо 12 млн.лв. евро. Очаква се плановете да бъдат утвърдени през есента и да се пристъпи към тяхното осъществяване.
Зам.-министър Николова означи, че кандидатстването по новата покана ще става единствено по електронен път. „ Това ще способства за облекчение на административния развой, на евентуалните бенефициенти и за по-голяма бистрота при подаване на плановете и оценителния развой по-късно “, изясни заместник-регионалният министър. Освен това се афишира и пакет с критерии за оценка на плановите оферти, с което се дава опция бенефициентите да са на ясно какво и по какъв начин се прави оценка, по какъв начин реагира оценителната комисия в хода на всяко едно планово предложение, а задачата е да се построи по-голямо доверие от кандидатстващите. По втората покана за подаване на планове ще се приоритизират интегрираните капиталови ограничения, а задачата е постигането на по-ясен и забележим резултат за обитаемоте места, а оттова и по-добри резултати и реализиране на заложените знаци.
Съпредседателят на съвещанието Михаило Дашич – помощник-министър на европейската интеграция на Република Сърбия, означи в словото си, че съдействието е извънредно ползотворно и за двете страни. „ Благодарение на професионализма от двете страни на границата реализираме съществени постижения “, уточни той.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР