София. Проф. Надежда Драгова е един истински български будител. Днес

...
София. Проф. Надежда Драгова е един истински български будител. Днес
Коментари Харесай

Премиерът Стефан Янев връчи годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски”

София. Проф. Надежда Драгова е един същински български будител. Днес показваме нашата голяма признателност и реверанс пред делото и творчеството й, съобщи министър-председателят Стефан Янев в границите на церемонията в Министерския съвет по връчване на годишната държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски “. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .

За 2021 година за притежател на премията е избрана проф. Драгова за приноса й за развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности.

От името на служебния кабинет министър председателят Стефан Янев връчи премията, която по традиция се присъжда към този момент повече от 20 години. Министър-председателят посочи, че с оценката се отдава дължимото на наши съвременници, хора на духа, които работят за одобряването на българската еднаквост и самоуважение. „ Наше обвързване е освен да подкрепяме тези хора, да оказваме нужната изцяло заслужена част и признателност за тяхното дело, само че и посредством популяризирането му да утвърждаваме точно българското начало и българската еднаквост, която по този метод ще пребъде и във времето напред “, добави министър-председателят Стефан Янев.

Биляна Първанова, щерка на проф. Надежда Драгова, която одобри от нейно име премията, благодари за високата оценка за активността на проф. Драгова и съобщи, че тя ще продължи да работи и твори.

Държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски ” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 28 юли 2000 година Тазгодишният й притежател бе избран от комисия с ръководител акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българската академия на науките. Проф. Маргарита Ваклинова, член на комисията, съобщи по време на днешната гала, че проф. Драгова е определена единомислещо за притежател на оценката поради достойното й дело на откривател и публицист през последните десетилетия.

Проф. Надежда Драгова е един от най-големите български учени хуманитаристи, оставили сериозна диря в историята на актуалната просвета и просвета на България. Името й от дълго време се е утвърдило като знак на действения човек на словото. Професор Драгова продължава най-хубавите обичаи на българската класическа литература, обединявайки в органически синтез точния и изчерпателен взор на учения.

Сред класическите й творби са публикациите, студиите и монографиите за старобългарската и възрожденската литература и просвета, за историческия път на балканските литератури и култури, за цивилизационното значение на делото на Кирил и Методий, за основополагащата роля на Климент Охридски, за Мавро Орбини, за фундаменталното значение на Паисий Хилендарски и „ История Славянобългарска “ и за основното място на Софроний Врачански в еволюцията на националното художествено схващане. Емблематични за българската хуманитаристика са нейните книги: „ Балканският подтекст на старобългарската писмена просвета VІІІ-ХІІ в. “ (1992), “Отец Паисий - Патриарх на Българското възобновление ” (2000); „ Старобългарската просвета “ (2005, 2021).

Проф. Надежда Драгова основава голям брой пиеси, с над 40 постановки в България и чужбина. Част от пиесите й са преведени на немски, съветски, румънски и са играни в чужбина. Професор Драгова е и дейна социална фигура, която взе участие в построяването и развиването на редица културни и научно-образователни институции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР