София. Президентът на Черна гора Филип Вуянович пристигна на еднодневно

...
София. Президентът на Черна гора Филип Вуянович пристигна на еднодневно
Коментари Харесай

Президентите Румен Радев и Филип Вуянович обсъдиха европейската перспектива на Западните Балкани, но са недоволни от стокообмена между България и Черна гора

София. Президентът на Черна гора Филип Вуянович дойде на еднодневно посещаване у нас по покана на българския държавен глава Румен Радев. Вуянович бе посрещнат с публична гала на площад „ Св. Александър Невски “, където сервира венец на Паметника на Незнайния боец. Двамата президенти организираха среща на четири очи, а по-късно се състояха и пленарните диалози сред формалните делегации на България и Черна гора.
След срещата Радев и Вуянович направиха изказвания пред медиите, от които стана ясно, че са разискали европейската вероятност на Западните Балкани, само че и двамата са недоволни от двустранния стокообмен, както и от туристическия продан, защото може да бъде доста по-голям. „ Затова и ние ще работим за по-голямата съгласуваност на района – транспортна, енергийна, цифрова. За нас е извънредно значимо нашите жители да могат да пътуват по-добре, по-често, по-свободно. Защото най-важна е връзката сред нашите жители. Оттук ще се засилят и всички контакти, касаещи вложения, бизнес, обучение, просвета “, съобщи Радев. Според него визитата на Вуянович демонстрира, че България прави оценка високо напъните, които Черна гора поставя за своята европейска интеграция. „ И ние приветстваме Черна гора за триумфите, които тя бележи в пътя по своята европейска интеграция, и в действителност тя съставлява положителният образец на Западните Балкани по какъв начин една страна може да подхваща дълбоки, съществени промени и по какъв начин тя може да реализира по-добро бъдеще за себе си и за своите съседи “, добави президентът Радев. По думите му с Вуянович са се обединили към позицията, че разцвет може да има единствено, когато имаме сигурност и непоклатимост в района. Румен Радев добави, че и двете страни работят интензивно за реализация на плана за Международен институт за устойчиви технологии с теоретичен център. „ Приветствам напъните и присъединението на Черна гора към НАТО предходната година, само че както уточнихме, същинската интеграция лишава дълъг интервал от време. И в това отношение България е подготвена да работи взаимно с Черна гора, да споделя своя опит и да оказва помощ. България има опит в стандартите на НАТО и България е подготвена и може да оказва помощ, изключително в региона на военно обучение, образование, подготовка “, съобщи Радев и пожела триумф на Черна гора в приключването на всички преговорни глави и в по-бързата интеграция в структурите на Европейския съюз.
От своя страна Филип Вуянович изрази признателност за поредната поддръжка, която България оказва на Черна гора в разговора с европейските институции. „ Посредничеството на България донесе значими послания от Европейския съюз за района на Западните Балкани – посредством Българското председателство ние получихме увещание, че вероятността за присъединение към Европейски Съюз е действителна, че процесът на излизане на Обединеното кралство няма да забави темповете на интеграция на страните претенденти и че жизненоважната европейска помощ за развиването на района ще бъде непокътната “, съобщи президентът на Черна гора. Президентът Вуянович също по този начин оцени високо желанието на страната ни да бъде хазаин на среща на върха на държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз и Западните Балкани по време на своето председателство, на която ще бъде дефинирана пътна карта за бъдещата интеграция на района.
В рамките на визитата си президентът Филип Вуянович организира срещи и с министър-председателя на България Бойко Борисов и с ръководителя на Народното събрания Цвета Караянчева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР