София. През март опитът и познанията на специалистите от ЛИК

...
София. През март опитът и познанията на специалистите от ЛИК
Коментари Харесай

Лабораторията на „Софийска вода“ ще анализира уран във водата

София. През март опитът и познанията на експертите от ЛИК на „ Софийска вода “ АД прибавиха към портфейла на упълномощените проучвания и микробиологичните разбори на утайки и артикули, употребявани в пречистването на води като белина и стоманен трихлорид. ЛИК също по този начин потвърди, че е в положение да мери точно съществуването на уран като химичен детайл. Това оповестиха от пресцентъра на сдружението „ Софийска вода “ . Обхватът на акредитацията се добави и с разбори на органични замърсители и детайли, тъй че лабораторията към този момент ще дава отговор на потребностите на клиентите да предлага услуги с още по- необятен обсег и високо качество.
Весела Стефанова, старши управител " Лабораторен изпитвателен комплекс " съобщи: „ Водата е в основата на живота и е източник на здраве. Аз и сътрудниците ми подсигуряваме, че водата в София е с великолепно качество и е една от най-хубавите води освен в България, само че и в Европа. Контролът на високото качество на питейната вода в София е една от дейностите на Софийска вода, с които можем да се гордеем “.
Всяка година лабораторията взема към 2 000 контролни проби от пунктовете за мониторинг по водопроводната мрежа при потребителите, върху които прави към 40 000 разбора. Качеството на питейната вода се следи от ЛИК по целия ѝ път от язовирите „ Искър “ и „ Бели Искър “, през пречистването и доставянето до домовете на столичани годишно, посредством над 140 000 разбора на 8000 проби.
За жителите на София е основана и специфична апликация, с която да наблюдават качеството на водата. Тя може да бъде забелязана тук.
Лабораторният изпитвателен комплекс е упълномощен от Изпълнителна организация " Българска работа за акредитация " според БДС EN ISO/IEC 17025 от началото на 2010 година Обхватът на акредитация покрива съвсем 100 % от нормативно изискваните индикатори. Анализите, които не се обезпечават в лабораторията на „ Софийска вода “ АД, се разпореждат на външна акредитирана лаборатория.
Вземането на проби и анализите, осъществявани от ЛИК, се подчиняват на приети интернационалните стандарти.
Всяко проучване на водата стартира с пробовземане. Мобилните лабораторни експерти на ЛИК са подготвени и сертифицирани за вярното осъществяване на тази активност. Още при пробовземане се организират полеви разбори за свободен хлор, рН и температура на водата. След това пробите, съхранени при хладилни условия, се транспортират до лабораторията, където се изследват по физико-химични и микробиологични индикатори.
Лабораторните разбори се правят с съвременна, авансово метрологично тествана инструментална инсталация. Всеки разбор протича с надзор на качеството, който се прави със сертифицирани референтни материали. Резултатите за пробите се рапортуват едвам откакто всички осъществени инспекции за качество на изпитването в хода на разбора подсигуряват акуратност, меродавност и надеждност.
Доказателство за компетентността на експертите, които организират разбори е акредитацията на ЛИК, поддържана към този момент осма година. Лабораторията взе участие и в интернационалните изпитвания за склонност годишно с над 90% успеваемост. Всичко това потвърждава строгия надзор и качеството на провежданите изпитвания, респективно и прецизния надзор върху качеството на водата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР