София. Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент

...
София. Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент
Коментари Харесай

Представители на европейски институции и прокуратури се обявиха в подкрепа на съществуването на специализирано правосъдие в борбата срещу организираната трансгранична престъпност, корупцията и тероризма

София. Председателят на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Адриан Васкес Лазара, президентът на „ Евроджъст “ Ладислав Хамран и основният прокурор на Кралство Испания - госпожа Долорес Делгадо, са измежду интернационалните представители, които насочиха видео приветствия към участниците в конференцията „ Съдебна промяна. Специализирано правораздаване “, която се организира в София. Това оповестиха от Прокуратура на Република България.

Форумът бе открит от основния прокурор на Република България Иван Гешев.

В приветствията си задграничните представители акцентираха нуждата от профилирано правораздаване в битката против проведената трансгранична престъпност, корупцията и тероризма.

Президентът на „ Евроджъст “ Ладислав Хамран акцентира смисъла на съдействието с българското бюро на „ Евроджъст “ и българската Специализирана прокуратура. „ Много от взаимните ни каузи са почнали там, или са завършени с помощта на нея “, сподели Хамран. Той подчертава на „ скъпия опит “ и „ експертиза “, построени в взаимната битка с тежката трансгранична престъпност.

„ Специализираното правораздаване постоянно е било основно за актуалните общества. Желанието за специализация е тясно обвързвано с въпросите за успеваемост, експедитивност и реализиране на резултати, близки до визията за същинска правдивост “, сподели Адриан Васкес Лазара, ръководител на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент. Той акцентира, че развиването на актуалната престъпност затруднява от ден на ден ресурсите на правосъдните системи и че основаването на Европейската прокуратура е „ голяма стъпка напред “, която може да способства за специализацията на правораздаването.

„ Престъпната активност онлайн се трансформира в една от главните закани за нашите правосъдни системи, като се има поради високото равнище на технологически запаси и потенциал, нужни за идентифициране, гонене и изправяне на нарушителите пред съда “, добави Адриан Лазара.
Главният прокурор на Кралство Испания – госпожа Долорес Делгадо, подсети, че там Специализирана прокуратура против корупцията и проведената престъпност действа към този момент 25 години и служи като модел за действие на други сходни прокуратури в прилежащи страни. Делгадо обърна внимание, че проведената и икономическата престъпност са все по-тясно свързани, а корупционното държание навлиза в световната стопанска система като понижава нейната успеваемост и конкурентоспособност и води до генериране на големи противозаконни облаги.
„ Още по-сериозни са следствията от подриването на главните правила на демократичните режими, намалявайки доверието на жителите в институциите и като следствие – неспазване на върховенството на закона и задълбочаване неравенството измежду жителите “, акцентира Долорес Делгадо.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР