София. Потребителите да бъдат по-внимателни с все по-актуалните напоследък платформи

...
София. Потребителите да бъдат по-внимателни с все по-актуалните напоследък платформи
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: По-внимателно при покупки от платформите за пазаруване

София. Потребителите да бъдат по-внимателни с все по-актуалните в последно време платформи за извършване на покупки през Интернет, с цел да не станат жертва на измами или нелоялни практики. За това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ Тук не става въпрос за онлайн магазин, от който регистриран търговец продава избрана група артикули и Вие си купувате непосредствено от него по Интернет. А за платформа, която се ръководи от админ и в нея всеки би могъл да се записва и да предложи на вниманието на потребителите разнообразни артикули и услуги – нови, използвани, препродавани и така нататък ”, изясни Маргаритов. „ Трябва да се внимава, тъй като Вие може да видите едно и също нещо на фрапантно разнообразни цени, само че да се окаже, че този, който Ви го предлага доста по-евтино, или е употребявал въпросната стока и тя към този момент не е в нужното положение, или се пробва да Ви измами, добави той. И разясни: „ Когато си извършите регистрация в такава платформа и наблюдавате дадена стока, по-късно някой да наблюдава този Ваш интерес и да Ви върне имейл с сякаш по-изгодна оферта, като задачата в действителност бъде да преведете едни пари някъде и този привиден търговец да изчезне. ”
Маргаритов осведоми, че предлагащите артикули и услуги през платформите също са длъжни да дават свои координати за връзка и потребителите следва да се обръщат към тях за въпроси преди покупката, само че и при възможен проблем след това. „ Хубаво е да се контактува, както с предлагащите артикули и услуги през платформата, по този начин и със самите админи, тъй като те имат интерес при тях да няма мними търговци или такива с неточно държание и могат да вземат ограничения за това да бъде изчистено съответното „ оборудване ” за онлайн търговия от такива оферти ”, сподели още ръководителят.
По думите му в последните две години нарушаванията понижават на до 10% при растеж на осъществяваните инспекции до 35 000 – 40 000 на годишна база.
„ Статистиката демонстрира, че българските консуматори стават все по-информирани и склонни да си търсят правата. Все още не сме достигнали средноевропейското равнище, само че наклонността несъмнено е такава – повече хора, които реагират и по-малко случаи, в които се следят нелоялни търговски практики. Тази наклонност, съгласно мен, е реалност и с помощта на това, че има опция за сезиране и на европейски организации, и на все по-активния и у нас неправителствен бранш, както и на институциите ”, разяснява Маргаритов във връзка новия видеоклип, който Европейската комисия и Световната комерсиална организация разпространиха, с цел да припомнят на жителите за техните права като консуматори. „ Все още несъмнено КЗП е най-търсената институция от консуматори по отношение на проблеми, които те имат във връзка неточно държание на търговците. Ако тази симбиоза продължи да работи по същия метод, ще даде опция още по-добре да се почувства българинът като европейски жител и консуматор ”, добави Маргаритов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР