София. По инициатива на Групата на социалистите и демократите (S&D)

...
София. По инициатива на Групата на социалистите и демократите (S&D)
Коментари Харесай

Евродепутатът Цветелина Пенкова инициира дебат за европейските фондовете в България в Комисията по бюджетен контрол

София. По самодейност на Групата на социалистите и демократите (S&D) и евродепутата Цветелина Пенкова ще се организира спор за метода на администриране и ръководство на евро фондове (за 2019 г.) в България в Комисията по бюджетен надзор в Европейския парламент. Това оповестиха от пресофиса на евродепутата . Дебатът ще се състои на 12 юли, единствено ден след парламентарните избори в страната.

Изминалата година беше маркирана от редица корупционни кавги в България. Записът на някогашния министър на земеделието, в който моли за прикриването на нередности в земеделските фондове и последвалите всеобщи митинги против корупцията в страната доведоха до серия от диспути в Европейския парламент. Прие се сериозна резолюция по отношение на върховенството на правото в България.

По искане на евродепутатите от Групата на социалистите и демократите, ръководителят на Комисията по бюджетен надзор (CONT), Моника Холмайер, насочи писмо до комисаря по бюджета Йоханес Хан. В писмото се изрече паниката на евродепутатите по отношение на разходването на европейски средства в България и се желае информация на провежданите одити и инспекции.

След незадоволителния отговор на Комисар Хан - член на Европейската национална партия (EНП), евродепутатите от Комисията по бюджетен надзор взеха решение да поканят членове на Европейската комисия (EC) и на Европейската работа за битка с измамите (OLAF), с цел да обсъдят обстановката в България.

Почти година по-късно свадите не престават. Налагането от Съединени американски щати посредством Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на наказания на български жители за тяхната забележителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации е невиждано.

Разкрит бе отчет на Европейската работа за битка с измамите за злоупотреби с европейски средства на стойност 4,5 милиона евро по културния план „ Сердика “, прочут още като „ Ларгото “, което провокира следващи реакции от Брюксел. Тази седмица се одобри следващият отчет на Екологичен потенциал, в който се загатва България като страна с голям брой случаи на корупция по високите равнища.

Лидерът на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия разгласи следното: „ Проблемите с корупцията станаха запазена марка за държавното управление на Борисов и неговата партия ГЕРБ. Ето за какво българите излизат на улицата. Евродепутатите от S&D осъждат това, което не е загадка за българите, а още по-малко за консерваторите в Европейския парламент. За страдание групата на EНП постоянно е решавала да остане сляпа.

България обаче стартира да обръща страницата на последните парламентарни избори, извършени на 4 април 2021 година и се надявам срамните практики на ГЕРБ и техните олигарси несъмнено да бъдат затворена глава след идните избори на 11 юли 2021 година “

Очаква се и през есента на 2021 година Комисията по цивилен свободи,, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал (LIBE) да организира задача в България.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР