София отново ще има Театър на името на големия интелектуалец,

...
София отново ще има Театър на името на големия интелектуалец,
Коментари Харесай

София отново ще има Театър Азарян

София още веднъж ще има Театър на името на огромния интелектуалец, режисьор и възпитател проф. Крикор Азарян. Новото управление на НДК ще отмие срама на предходните шефове и връща името на зала 2 на Двореца, като тя още веднъж ще се споделя Театър " Азарян ", а не просто Зала " Азарян ".

Новият остарял спектакъл ще посрещне публиката с освежен образ, твърдят от НДК. Пространство ще продължи да се употребява интензивно за отдаване чартърен на продукции, свързани със театралните изкуства – театрални, танцови и музикални спектакли, за каквито е основана и самата зала. Стремежът е тя да заживее пълностоен живот и програмата й да бъде разнообразна и богата през цялата година, както и да продължава да съхранява духа и силата на емблематичния създател, чието име носи.

„ Тази игра става с взаимна обич и религия. Колкото повече обич и религия, толкоз повече креативна полуда и наслада от процеса ”, това е един от паметните цитати, завещани от проф. Азарян и принцип, който екипът на НДК ще се старае да съблюдава, споделят от управлението.



С авторския моноспектакъл „ Ива е онлайн “ Националният замък на културата, взаимно с Фондация " Проф. Крикор Азарян и Театър 199 " Валентин Стойчев ", ще почетат рождението на огромния сценичен режисьор. Събитието се провежда с поддръжката на Министерството на културата и ще се състои на 15 март, когато незабравимият Коко, както го назовават околните му хора, щеше да навърши 90 години.

Постановката е с присъединяване на Ива Тодорова, студентка на професора, а режисьор е Стоян Радев. Със спектакъла се възобновява традицията, стартирана през 2015 година, съгласно която всяка година възпитаници и другари на Азарян означават раждането му със особено събитие и споделят мемоари и случки, свързани с него.

След представлението Фондация „ Проф. Крикор Азарян ” още веднъж ще връчи премия за блестящо достижение в театралното изкуство, като носителят й до последно се пази в загадка.



Героинята още веднъж е сама на сцената, в свят, изпълнен с истории, мемоари, трагични и комични обстановки. Дигитален и действителен свят, от който фенът не желае да си потегля, тъй като го усеща комфортен, неуместен или взривно комичен като личния си живот.

„ Аз пиша нещастия, а хората се смеят “ – споделя Ива в едно изявление.

Нейните спектакли не могат да се описват, това са представления за всичко. Този път тематиката е любовта, само че дали любовта може да бъде тематика на зрелище, дали още веднъж остава недостижим, непонятен светлинен момент, или е непрестанна ежедневна грижа за другия, себе си и света?

Две награди „ Икар “ – за драматургичен текст и за най-хубаво зрелище за 2022 година, номинация „ Аскеер “ 2022 за моноспектакъл, както и две номинации „ Икар “ 2022 – за водеща женска роля и за постановка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР