София. Отчитаме почти отлично изпълнение на Оперативна програма Региони в

...
София. Отчитаме почти отлично изпълнение на Оперативна програма Региони в
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Почти отлично е изпълнението на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

София. Отчитаме съвсем чудесно осъществяване на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ (ОПРР) 2014-2020 година с някои разпознати опасности. Към днешна дата по програмата, която е най-мащабната за възобновяване образа на българските райони, са подписани 587 контракта на обща стойност над 2,5 млрд.лв., с което е контрактуван 86% от бюджета й. 113 от тях към този момент са сполучливо завършили. Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова пред Парламентарната комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове, оповестиха от пресцентъра на министерството .
По програмата се обновяват 448 обекта на просветителната инфраструктура на стойност над 642 млн. лева Сред тях са 122 детски градини, 308 учебни заведения, 5 обединени детски комплекса, 13 университета. „ Това е голяма поддръжка в реализацията на главния приоритет на държавното управление за рационализация на българското обучение и възстановяване на качеството “, разяснява Николова.
Със 121 млн.лв. лева се реновират 542 обществени жилища. Над 53,4 млн.лв. са фокусирани в възобновяване на 66 здания на общинската и държавната администрация. По програмата се санират и обновяват 37 Районни и Гранични полицейски ръководства, в които се влагат съвсем 17 млн. лева Над 9,4 млн. лева се влагат в ремонта на 26 Районни служби „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. С ограничения за енергийна успеваемост се обновяват и 602 жилищни здания, като инвестицията надвишава 142, 6 млн. лева
Зам.-министър Деница Николова регистрира още, че с над 434 млн. лева от програмата се осъществят над 333 обекта на градската среда. Ремонтират се и се построяват нови паркове, градини, междублокови пространства, детски и спортни площадки, площади, булеварди, улици, пешеходни зони, велоалеи. В резултат се облагородяват 4 045 454,56 кв. м незастроени площи, в това число 10,4 хектара повърхност на рехабилитираната земя в зони с капацитет за икономическо развиване.
Почти 350 км ще бъдат усъвършенстваните трасета на публичния превоз, в който се влагат близо 278 млн. лева Обновяват се 3 депа, 53 спирки, доставят се 263 осведомителни табла, построяват се 25 интелигентни пешеходни пътеки, 50 светофара, внедряват се 9 интелигентни транспортни системи и се купуват 96 нови транспортни средства в огромните български градове.
Близо 165 млн. лева се влагат за модернизиране на незабавната помощ в страната. С парите се планува към края на годината да стартира главен ремонт и преоборудване на 235 обекта на незабавна здравна помощ, пазаруване на 400 нови коли за спешна помощ и други Зам.-министър Николова уточни, че макар забавянето на плана за промяна в незабавната помощ, към този момент се регистрира добър прогрес. Сключени са контракти за доставка на коли за спешна помощ за по-голямата част от страната, като се водят полемики за превъзмогване на компликациите за обезпечаване на колите с висока проходимост. През месец февруари е оповестена процедура за избор на реализатор за доставка на съоръжение и инсталация, като офертите са в стадий на оценка. Подготвят се за оповестяване всички поръчки и за избор на компании за ремонта на центровете за незабавна здравна помощ.
С над 418 млн.лв. се реконструират или рехабилитират 505 км пътища от републиканската мрежа.
Зам.-министър Николова регистрира още, че се работи с ускорени темпове по сертификация на средствата. Разплатени са над 1,3 млрд.лв. по подписаните контракти, или към 52% от общия размер подписани контракти. Сертифицирани към Европейска комисия са 25% от средствата по всички контракти в осъществяване по програмата.
С положителни темпове се извършва и другият огромен план, който се финансира от Оперативна програма “Регионално развитие” – интегрираният градски превоз на София. Вече се ремонтира трамвайното трасе по улица „ Каменоделска “ към „ Орландовци “. Има подписан контракт за монтаж на 220 ел. табла по спирките на градския превоз в София. В процедура е реконструкцията на трасето на трамвай №5 по бул. „ Цар Борис III ”. По спирките на обновеното трасе ще се построи и система за видеонаблюдение. Ще се доставят и 13 ниски подови трамвая, а първите 6 се чакат до края на месец август.
До края на годината следва да бъде дадена опция за кандидатстване по програмата в размер на 14 млн. лева за 28-те по-малки общини, бенефициенти на програмата, които ще се влагат в ограничения за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания, осведоми още Николова.
„ Работим интензивно и по подготовка за бъдещия програмен интервал – 2021-2027 година “, сподели още зам.-министър Николова. Основната посока е въвеждането на териториалното измерение на вложенията с опцията да се концентрират ограниченията по-целенасочено, с осъществяване на интегрирани планове на районно равнище, включващи действия с финансиране освен от програмата за районно развиване, само че и останалите стратегии. „ Готвим и главните стратегически документи, нужни за бъдещото структуриране на програмата – актуализация на национална идея за районно развиване и районните проекти. Предстоят разисквания на метода за фокусиране на вложенията в районите по отношение на потребностите им и спецификата. Преодоляваме редом и риска от съществуване на така наречен „ бели петна “, с цел да няма обитаеми места без достъп до европейско финансиране, разяснява още заместник-регионалният министър.
Зам.-министър Деница Николова регистрира още, че сполучливо се извършват и 12-те стратегии за трансгранично и териториално съдействие към Министерство на регионалното развитие. Общо 500 са финансираните планове с български сътрудници, а главният фокус са ТГС- стратегиите, които способстват в огромна степен за поддръжка на пограничните територии. Предстои да се направи разбор за спестените средства, които да се пренасочат за задачите на реализиране на знаците и целите по стратегиите. По програмата с Гърция до 14 юни е отворена мярка за в допълнение финансиране на дребни и междинни предприятия за директна поддръжка в възстановяване на конкурентноспобността, доставка на съоръжение и ограничения за разширение на потенциала.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР