София. От понеделник или най-късно от вторник всички ученици трябва

...
София. От понеделник или най-късно от вторник всички ученици трябва
Коментари Харесай

Министър Николай Денков: От понеделник или най-късно от вторник всички ученици трябва да бъдат обратно в клас

София. От понеделник или най-късно от вторник всички възпитаници би трябвало да бъдат назад в клас. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в изявление за предаването „ Тази заран “ по БТВ . По думите му би трябвало всички деца да бъдат върнати в учебно заведение. „ Очевидно не може да се случи това с тестването два пъти в седмицата поради тестванията. Получаваме към 2-3 пъти по-малко, което стига единствено за дребните класове. Трябва да се промени заповедта, с цел да се върнат в учебно заведение всички възпитаници. Надявам се през днешния ден заповедта да бъде изменена. Не би трябвало да се разсъждава на равнище човек. За мен систематичен проблем е, че когато заседава експертния съвет ние нямаме наш представител. Това нещо би трябвало да се промени. По закон работа на Министерство на здравеопазването е да взема тези решения “, уточни Денков.

„ Обсъждат се разнообразни разновидности. От понеделник или най-късно от вторник всички възпитаници би трябвало да бъдат назад в клас. Искаме с наличните проби, които има, да осигурим връщането на всички възпитаници в клас “, съобщи Денков.

По думите му от МОН желаят или да се разредят тестванията, или да отпаднат там, където не е тъмночервена зона, с цел да има за тестване там, където учебните заведения попадат в тъмночервената зона. „ Не знам за какъв брой теста става дума и до момента в който не чуя ясна численост и до момента в който не получим единодушието на родителите, не можем да създадем нищо. Със сигурност от през днешния ден за понеделник не можем да върнем огромните възпитаници в учебно заведение.

„ За мен е доста значимо учителите да не се изкушат незабавно да стартират да изпитват учениците след връщането им в клас, а първо те да могат да се социализират. Учебният материал не би трябвало да бъде съкращаван с една четвърт, само че би трябвало да осигурим време за някои възпитаници, с цел да могат да наваксат в материал в края на образователната година или при започване на идната “, сподели още той.

„ В момента, в който се взе решението за документите, ние бяхме в епидемиологичен гърмеж и България беше на път да излезе отвън надзор. Аз обаче се предоверих на това, че ще има проби. Просто това не стана. Почувствах се самичък в концепцията да върнем децата в учебно заведение. Къса се връзката, тъй като нямаме наш представител при разискването на решенията. Министър Кацаров допускам също е очаквал да има задоволително проби за учениците. Не знам за какво не стана. С министър Кацаров имаме разисквания, специалистите при него обаче нямат чуваемост за чувствителността в нашата система. Ние би трябвало да пуснем питане до родителите, би трябвало да обобщим резултатите, да разпределим тестванията. Аз си приказвам персонално с министър Кацаров и от време на време диалозите са продуктивни. Липсва чувство, че това е толкоз значимо да се случи. Почувствах се в капан. Имаше заповед, че би трябвало да има тестване, само че проби няма и след това за какво децата не са в учебно заведение. Имах диалози с премиера и президента. Мисля, че бяхме чути. Мисля, че би трябвало да има решение в границите на днешния ден. Ако такова има, се надявам да успеем да разпределим тестванията, с цел да може в понеделник учебните заведения, които съумеят да се провеждат, да започват присъствено, а другите - от вторник “, съобщи министърът.

По думите му в случай че заповедта на здравния министър се промени и тестванията стигнат, ще тръгнат всички на учебно заведение присъствено. „ Аз стопирах изрично концепцията родителите да заплащат тестванията на децата си, като се изключи тези в частните учебни заведения. За държавните учебни заведения би трябвало да се заплащат единствено тестванията за учителите “, добави Денков.

„ Трябва да престана да давам здравни отговори и да се концентрирам върху това къде имаме дефицити и по какъв начин да ги решим. Сериозно се разисква дали образователната година да стартира от 1 септември или първата седмица на септември. Това решение ще се вземе след доста деликатно разискване с родителите и обществените сътрудници. За най-малките могат да се дадат спомагателни една - две седмици в края на тази образователна година, с цел да се навакса с материала. Много мъчно се удължава образователната година, тъй като има график и изпити. Малко по-рано пускане на образователната година е по-лесно без да се нарушават графици ", разяснява той.

Денков съобщи, че съдружният кабинет е пъзел и той не взе участие в тези договаряния. По думите му в случай че Кирил Петков е министър председател, а Асен Василев - финансов министър, това му се коства структура, в която ще може да се работи добре.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР