София. От 11.00 часа в Аулата на СУ Свети Климент

...
София. От 11.00 часа в Аулата на СУ Свети Климент
Коментари Харесай

Студенти българисти и техни преподаватели от Софийския университет ще представят резултатите от проучванията върху журналистическата реч

София. От 11.00 часа в Аулата на СУ „ Свети Климент Охридски “ студенти българисти и техни преподаватели ще показват резултатите от изследванията върху журналистическата тирада, реализирани в границите на часовете по езикова просвета, лексикология и обществена тирада. Това оповестиха от пресцентъра на Софийския университет .

Научно-изследователската самодейността стартира своето начало преди повече от 15 години, когато младите филолози и преподавателите им стартират да следят, да проучват и да показват обществено своите научни систематизирания върху обществената тирада. Студентите българисти от Факултета по славянски филологии работят по групи, като следят по избрани лингвистични критерии речта на български журналисти; организират анкети измежду сътрудниците си и отличават по избрани стандарти радио и телевизионни публицисти.

За първи път тази година ще бъдат връчени оценки на български медии за умишлено провеждана политика по езикова просвета (правопис и правоговор) при образованието на журналистическите фрагменти, както и за целеустремено отразяване на настоящи проблеми на родния ни език. За първи път също по този начин ще бъде показан модел на разбор върху изреченските структури в журналистическата тирада, обвързван със структурографския метод в езикознанието.
Инициативата е една от многото научно-изследователски форми, които се реализират във Факултета по славянски филологии. Друга сходна огромна активност е обвързвана с научните експедиции „ По следите на българските възрожденци “ и „ Богатството на родопските приказва “, които дават опция на бъдещите филолози да изследват речевата процедура на терен и да проследят тези места от Възраждането, в които се оформя новобългарският литературен език.

Тази година научното проучване се реализира благодарение на план КП 06 Общински план за развитие 05/4, обвързван с националните и европейските измерения на езиковата просвета в обществената тирада и финансиран от Фонд „ Научни проучвания “ на Министерството на образованието и науката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР