София остава областта с най-силна икономика. Областите Габрово, Стара Загора,

...
София остава областта с най-силна икономика. Областите Габрово, Стара Загора,
Коментари Харесай

София - най-богатата област, Сливен - най-бедната

София остава региона с най-силна стопанска система. Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе също се характеризират с доста положителни стопански индикатори.

Това демонстрират последните данни от проучването „ Регионални профили: индикатори за развиване " на Института за пазарна стопанска система и Региостат.

В дъното по икономическо развиване се подреждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото сред тях е, че всички те страдат от липса на частни вложения. Това значи висока безработица и лимитирана претовареност, ниски приходи и високи равнища на беднотия.

" Разликата в благосъстоянието сред най-богатата област (столицата) и най-бедната (Сливен) в последните години се колебае към 4,5 пъти ", разясняват от ИПИ.

Пазар на труда

" През третото тримесечие броят на заетите в Южна България е с 145 хиляди души над миналогодишните равнища, като 70% от общо основаните нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора.

Работните заплати също се усилват, само че последните данни на Национален статистически институт сочат, че резултатът на столицата върху междинното възнаграждение за страната става все по-осезаем. През третото тримесечие на 2017 година няма друга област с изключение на столицата, в която заплащането да е над междинното за страната. Трайни процеси на застигане на междинните равнища се виждат единствено в две области – Пловдив и Плевен. Обратната динамичност се следи в области като Видин, Силистра и Кюстендил ", оповестяват от ИПИ.

Образование

" Качеството на просветителната система в България продължава да е ниско. Делът на отпадналите се покачва в последните данни, а през 2016 и 2017 година делът на слабите оценки на матурите по български език и литература е вторият максимален откогато се организират зрелостни изпити ", разясняват от ИПИ.

" Представянето на 28-те български области по редица просветителни знаци демонстрира и огромните разлики сред обособените области. За поредна година първенците в класирането са областите Смолян, София (столица) и Велико Търново. Смолян е ослепителен позитивен образец за очевидно възстановяване на учебното обучение в рамките единствено на няколко години ", изясняват от ИПИ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР