София. Омбудсманът Диана Ковачева запозна депутатите от Комисията по образование

...
София. Омбудсманът Диана Ковачева запозна депутатите от Комисията по образование
Коментари Харесай

Омбудсманът настоя пред Комисията по образование и наука в НС за равнопоставеност на оценките от матурите

София. Омбудсманът Диана Ковачева срещна депутатите от Комисията по обучение и просвета в Народното събрание с десетки тъжби на родители, учители и възпитаници, в които те настояват, че има неравнопоставеност при оценките от Държавните зрелостни изпити след ХII клас. Доц. Ковачева взе участие в общественото разискване на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и учебното обучение, проведено от отрасловата Комисия по обучение и просвета. Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Видео от изявлението

На съвещанието бяха показани четири ЗИД на Закона за учебното и предучилищно обучение (ЗПУО), импортирани от Министерски съвет и парламентарните групи на „ Българска социалистическа партия за България “, ГЕРБ-СДС и „ Демократична България “.
„ Смятам, че законопроектите повдигат значими въпроси. Първият, на който бих желала да се спра, е обвързван с измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение, които се отнасят до държавните зрелостни изпити по профилиращ предмет при довеждане докрай на XII клас. Те ще се приложат за първи път при завършващите през 2022 година “, съобщи доцент Ковачева.

„ Проблемът е обвързван с равнопоставеността на оценките от Държавните зрелостни изпити по даден предмет, изучаван като профилиран и като общообразователен “, добави още публичният бранител.
Диана Ковачева уточни, че терзанията са по отношение на променените правила за балообразуването при кандидатстване във висши образователни заведения в страната, отнасящи се за учениците, които през образователната 2020/2021 година приключиха X и XI клас.

„ Тревогата е обвързвана с това, че няма изясненост по отношение на тежестта, която ще имат съответните балообразуващи оценки за всеки ВУЗ, защото университетите имат право да решат тези въпроси, а това към момента не се е случило ”, сподели омбудсманът.
По думите й е извънредно сериозен въпросът с равнопоставеността на оценките от ДЗИ по даден предмет, изучаван като профилиран и като общообразователен. Според жалбоподателите, писали до омбудсмана, би трябвало да се даде опция на учениците от профилираните паралелки да се явят на ДЗИ по профилиращ предмет като избират типа на подготовката - профилираща (с тематики от XI и XII) или общообразователна (върху материала от VIII-X клас).

„ Този избор ще даде опция за равнопоставеност при кандидатстването във ВУЗ, а и ще предотврати възможен отлив на искащи да се образоват в STEM науките. Не става въпрос за доста деца, те считат, че опцията да имат избор, ще ги сложи в равна позиция с тези, които ще се явяват при по-лек вид в просветителната част от VIII до X клас “, съобщи публичният бранител.

За остротата на казуса омбудсманът даде образец при кандидатстването в университетите с медицина, с учениците, които учат XI и XII клас профилирано биология и химия, тъй като при тях не се вземат все още оценките за тези предмети, а се вземат тези от VIII до X клас, само че в част от гимназиите нямат оценки в VIII клас, което ги слага в по-неравнопоставено състояние. Т.е. ще имат две вместо три оценки.

„ Наред с това в VIII клас едно дете може да не знае, че желае да кандидатства медицина, а да реши в XI клас да го направи “, добави тезата си публичният бранител.
Диана Ковачева взе отношение и по тематиката за онлайн образованието, тъй като през м.г. в институцията на омбудсмана са получени доста тъжби. Тя съобщи, че поддържа правото на избор на родителите и децата, само че то би трябвало да става по ясни критерии, а системата за поръчка и банкет - да бъде улеснена.

„ Онлайн образованието е значимо, то избавя образователната година, само че има отрицателни резултати върху душeвността на децата. Затова аз се обърнах и с рекомендация към МОН за благоприятни условия за психическа поддръжка на децата от учебни психолози “, акцентира още доцент Диана Ковачева.
Според нея учениците, които ще изберат дълготрайно отдалечената форма на образование, ще бъдат подложени на повече стрес и отрицателни последствия за душeвността, имено по тази причина те би трябвало да работят с учебни психолози.

„ Практиката демонстрира, че не във всички учебни заведения има такива психолози и за тези, които са онлайн би трябвало да се обезпечи онлайн психическа поддръжка. Психолозите да се дейни, да търсят децата, а не да чакат те да се оплачат и да потърсят помощ “, сподели в умозаключение омбудсманът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР