София. Нови 25 проекта ще получат финансиране по програмата за

...
София. Нови 25 проекта ще получат финансиране по програмата за
Коментари Харесай

Нови 25 проекта ще получат финансиране по програмата за междурегионално сътрудничество УРБАКТ ІІІ, два от тях са на общините Бургас и Троян

София. Нови 25 плана ще получат финансиране по програмата за междурегионално съдействие УРБАКТ ІІІ. Те бяха утвърдени по време на съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, което се организира в София под председателството на заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова, оповестиха от пресцентъра на министерството . България e хазаин на форума в качеството си на ръководител на Съвета на Европейски Съюз и след гласувано доверие по време на съвещанието на комитета, извършено в края на предходната година в Муанс-Сартукс, Франция. Сред утвърдените задачи са два български плана, на общините Бургас и Троян, като финансовата им стойност ще бъде детайлизирана на идващ стадий.
Община Бургас завоюва финансиране за план за присъединяване в партньорство за създаване на мрежа за реализиране на цели, свързани със така наречен „ наследник напредък “. „ Това е политика, която се постанова от Европейската комисия в последните години, тъй като способства за по-правилното и ресурсно осъществяване на морски политики. Това ще разкрие опциите и ресурсите на Черно море за развиването на района, а Община Бургас ще има скъпия късмет да получи опит и трансфер на познания от страни, много по-напред от нас в използването на ресурсите на водното пространство “, разяснява зам.-министър Николова.
Община Троян ще взе участие в партньорство, обвързвано с екологосъобразните способи на живот. Проектът цели да се насърчи екологосъобразното хранене, в това число и посредством нормативна регулация за приемане на избрани ограничения в това отношение.
Програмата е с общ бюджет от 96 млн. евро, като досега са осъществени три процедури за одобрение на планове и тяхното финансиране. В рамките на първата покана за набиране на планови оферти бяха утвърдени общо 20 плана, като в 4 от тях има български сътрудници – Бургас с 2 плана, а с по един са общините Смолян и Варна. По втората покана за набиране на планови оферти от българска страна са утвърдени два плана на Столична община. До края на сегашния програмен интервал най-вероятно ще се разгласи още една покана за набиране на планови оферти.
Зам.-министър Деница Николова означи, че УРБАКТ ІІІ е една от хоризонталните стратегии на Европейска комисия, която поддържа устойчивото развиване на градовете, посредством създаване на мрежи и партньорства сред обитаемоте места в Европейски Съюз за превъзмогване на общи провокации, посредством разнообразни принадлежности с оглед реализиране по-добро и стабилно развиване.
Тя добави, че програмата стартира да се постанова като опция за нашите градове да употребяват опита на по-развитите страни и съответните технологии. „ Надявам се, че с времето този вид партньорство и мрежи ще докара до образуването на по-добри локални политики във връзка с развиването на градовете “, разяснява още зам.-министър Николова. „ Успешните партньорства разрешиха на градовете в цяла Европа да работят дружно и да предизвикват устойчивото интегрирано градско развиване посредством основаване на мрежи, продан на опит и установяване на положителни практики за възстановяване на градските политики. Нашият опит до момента демонстрира възходящия интерес на българските градове да вземат участие и осъществят планове по програмата, което им оказва помощ при създаването и използването на интегрирани и устойчиви градски тактики и дейности “, акцентира тя.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР