София. Необходимо е да се увеличи броят на ваксинираните български

...
София. Необходимо е да се увеличи броят на ваксинираните български
Коментари Харесай

Министър Асена Сербезова: Трябва информацията за ползите от ваксинация срещу COVID-19 да бъде представена на човешки език, а не с лозунги

София. Необходимо е да се усили броят на имунизираните български жители като това би могло да се случи след даване на справедлива информация в наличен език, по човечен метод, а не с лозунги. Това съобщи министърът на опазването на здравето Асена Сербезова, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Тя уточни, че би трябвало да се показват и разкази от чисто човешки истории от хора, които са прекарали болестта, по какъв начин са оживели, какво са претърпяли и какви затруднения са имали, тъй като постковид синдрома е едно много съществено здравно положение.

„ Вече са направени 10 видеоматериала, в които хора описват персоналните си истории. Материалите са предадени на министерството на опазването на здравето и те ще бъдат популяризирани в обществените мрежи, които сме разпознали като главен източник на дезинформация. Министерството има и настоящ контракт с Българска национална телевизия за изработването на видеоклипове и след извършена среща с шефа на малкия екран, чакаме в най-кратки периоди сюжети за два видеоклипа.

За да осъществяваме осведомителната акция по най-хубавия и сполучлив метод е належащо да проведем две национално представителни статистически изследвания, за това какви са съмненията на хората, които не желаят да се имунизират и какви са страховете им от болестта “, изясни здравният министър. Ключова ще бъде връзката и със социологическата организация, дали посланията стигат до хората, дали ги схващат и по какъв начин се възприемат.

„ Моите упования са до дни в министерството да има подписан контракт с определена социологическа организация. В незабавен порядък Министерството на здравеопазването ще работи и по основаване на уебсайт по акцията, в който да бъде оповестена изчерпателна информация, поднесена на понятен език за сигурността и изгодите от имунизациите. Знаете, че всеки един лекарствен артикул има и противопоказания, по тази причина не би трябвало да бъдат спестявани и информациите за нежелателните реакции. В момента не съществува място в интернет пространството, където на един клик да не е налично всичко за имунизациите. Да, информация има, тя е налична, само че тя е най-вече на уеб страниците на регулаторите. Като част от акцията имаме намерение да създадем и брошури за женското здраве и брошурите, защото знаете, че има опасения в дамите, които възнамеряват зачеване или тези, които са бременни, а по този начин също и брошури за децата, възрастните и така нататък

Плановете ни за осведомителната акция плануват и информативен център, в който всички въпроси свързани с имунизациите да бъдат разисквани с специалисти “, изясни проф. Сербезова.

Във връзка с плановите оферти към Министерството на здравеопазването, които са включени в Националния проект за възобновяване и резистентност, министър Асена Сербезова съобщи, че министерството е изготвило 6 планови оферти, които са били сполучливо предпазени и включени в Националния проект.

„ Чрез тях се планува да се обезпечи нужната финансова поддръжка за осъществяване на редица промени в системата на опазването на здравето, а точно: педиатрия, диагностика и лекуване на онкологични болести, незабавна помощ, психиатрична помощ и други.

Общият размер на предпазените средства е над 791 млн. лева, които са разпределени в тенденция модернизиране на здравната система в България, посредством обезпечаване на модерна и новаторска здравна инсталация в лечебните заведения. Там са и повече от половината от тези средства като бюджетът е близо 419 млн. лева

Основната цел е да се модернизира болничната помощ в страната. Сроковете за осъществяване на тези планове са разнообразни, които ще бъдат показани на заинтригуваните лица “, сподели още проф. Сербезова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР