София. Не европейските ни партньори изискат, а служебното ни правителство

...
София. Не европейските ни партньори изискат, а служебното ни правителство
Коментари Харесай

Красимира Филипова: Не европейските ни партньори изискат, а служебното ни правителство е предложило реформи в Прокуратурата и фигурата на главния прокурор

София. Не европейските ни сътрудници изискат, а служебното ни държавно управление е предложило промени в Прокуратурата и фигурата на основния прокурор, подбудени не от нужда, а от съответната персона, заемаща длъжността. Това сподели на брифинг зам. основният прокурор Красимира Филипова, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .„ Ръководството на Прокуратурата на Р България изрично се опълчва на опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с функционалностите на Прокуратурата на Р България и фигурата на основния прокурор. Ежедневно сме очевидци на изявления на политици, които имат за цел да внушат, че развиването и просперитетът на българската страна са в директна взаимозависимост от личността на основния прокурор. В резултат на този метод вместо да се търсят и намират решения на действителни проблеми, фокусът на обществото се измества и се концентрира върху основния прокурор. Планът за възобновяване по никакъв метод не е привързан с горното. Целта на тези изявления е манипулирането на публичното мнение за премахване на сегашния основен прокурор и преодоляване на Прокуратурата на Р България “, съобщи Филипова.

„ Фактите са следните. Въвеждането в Плана на ограничения за правосъдна промяна е по експлицитното гледище на служебното държавно управление, а не на Европейска комисия. Твърди се, че България ще загуби милиарди евро поради неналичието на средства за отчетност и отговорност на основния прокурор, както и че европейските институции изискват ограничения в тази посока, с цел да одобрят националния План за възобновяване. Механизмът за възобновяване и резистентност е главен дирек на Плана за възобновяване на Европа, който обезпечава финансова поддръжка на страните от Европейски Съюз поради рецесията от COVID-19. Средствата, които се отпускат са въз основата на националните проекти на страните членки, които би трябвало да дават отговор на целите на Европейски Съюз “, уточни Филипова.

„ Макар проектите да подлежат на оценка и приемане от Европейска комисия и Съвета на Европейски Съюз, европейските институции не могат да слагат условия за съответни ограничения и да се намесват във вътрешно-държавни процеси. Несъстоятелни са внушенията за изключителната нужда за промени в Прокуратурата и в частност за отчетността на основния прокурор. Подобни ограничения няма по какъв начин да стоят в основата на общественото и икономическо положение на България, не изискват финансиране и не биха могли да бъдат сложени като условия от Европейска комисия. Предвид това е ясно, че изказванията на централните органи на изпълнителната власт целят да обслужат само политически ползи и да генерират отрицателно отношение към Прокуратурата и основния прокурор. Факт е, че мненията при последното връщане на Плана от 15 октомври и допълненията от 17 – 19 ноември са главно ориентирани към препоръчаният, изискващи финансиране, и тези, свързани със здравната промяна. Не европейските ни сътрудници изискат, а служебното ни държавно управление е предложило промени в Прокуратурата на Р България и фигурата на основния прокурор, подбудени не от нужда, а от съответната персона, заемаща длъжността “, съобщи тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР