София. Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се противопоставя на нарушаването

...
София. Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се противопоставя на нарушаването
Коментари Харесай

Националната асоциация на зърнопроизводителите се противопоставя на нарушаването на изконни европейски принципи за правото на свободно движение на стоки

София. Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се опълчва на нарушаването на изконни европейски правила за правото на свободно придвижване на артикули, посредством въвеждането на възбрана за експорт на зърно от страната, оповестиха от асоциацията. НАЗ упорства да се съблюдават настоящите нормативни разпореждания от Договора за действието на Европейския Съюз, които са в основата на общите свободни пазари на артикули.

НАЗ заявява противоречие с блокирането на товарни кораби на българските пристанища и неофициалното и незаконно възпрепятстване на износа на зърно от страната.

Спирането на износа на зърно ще докара до блокиране на пазара на зърно и до несъстоятелност на бранша. Ефектът върху българските зърнопроизводители, които са заложили висока себестойност в тазгодишното произвеждане, обусловена от високите цени на суровините (торове, горива, семена, препарати за растителна отбрана и др.), ще е гибелен, заради неспособност за покриване на разходените инвестиции.

Това ще рефлектира отрицателно и върху индустриалния капацитет на идващите реколти от пролетници и есенници, защото зърнопроизводителите няма да разполагат с запас за обновяване на селскостопанския цикъл.

Съгласно оперативните данни на Министерство на земеделието количествата зърно в страната са задоволителни за обезпечаване на продоволствената сигурност на популацията през идващите две години. В допълнение, след три месеца се чака и новата годишна продукция от пшеница, за която е належащо да се освободят складови вместимости.

НАЗ смята, че страната има лостове и механизми, с които да се приготви за посрещането на възможна продоволствена рецесия, като в същото време съблюдава пазарните правила.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР