София. Народните представители приеха на първо четене промени в Закона

...
София. Народните представители приеха на първо четене промени в Закона
Коментари Харесай

Парламентът въведе ограничения във височината на сградите в София с приети на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването

София. Народните представители одобриха на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които вкарват регламенти по отношение на височината на постройките в другите елементи на столицата, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Промените бяха признати с 109 гласа „ за “, 2 „ срещу “ и 11 „ въздържал се “. Предлага се ограничение височината на постройките - за централна градска част до 50 метра; в границите на Околовръстния път - 75 метра; отвън Околовръстния път - 15 метра; в останалата част на града - 125 метра. Запазва се опцията за застрояване без ограничаване във височината на постройките в новия настоятелен център. Предложенията целят да защитят централната градска част и южните елементи от общината, които обезпечават образната връзка с Витоша.
В законопроекта са обособени територии за доста високо строителство - Околовръстния път при ж.к. „ Люлин “ и по бул. „ Цариградско шосе “ от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.
Въвежда се условие подробният организационен проект на постройките с височина над 75 м. наложително да включва и работен организационен проект. И двата проекта ще се утвърждават от СОС.
Според измененията урегулираните като озеленени площи за необятно публично прилагане в междублоковите пространства терени няма да могат да трансформират предназначението си, тъй като стават част от зелената система на Следствен отдел към окръжна прокуратура.
Предлага се и изменение в Закона за териториалното разделяне на Следствен отдел към окръжна прокуратура за уточнение на границите сред регионите „ Витоша “ и „ Панчарево “, както и „ Люлин “, „ Овча купел “ и „ Банкя “.
Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков уточни: „ Законопроектът цели стабилно развиване на София, да бъде регламентирано къде може да се строи и какъв брой да са високи постройките “. Председателят на районната парламентарна комисия Искрен Веселинов разяснява: „ Високото строителство е казус, това е главният претекст за незабавния порядък, с който одобряваме законопроекта “. „ Решенията за отделяне на зони за високо строителство са добра концепция, които би следвало да имат по-широк обсег в законодателството ни “, изясни той.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР