София. Наличието на застраховка професионална отговорност на обявилия прекратяване на

...
София. Наличието на застраховка професионална отговорност на обявилия прекратяване на
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Засегнатите от прекратяването на дейността на „София тур и Холидей” ЕООД ще получат парите си от застраховката професионална отговорност на туроператора

София. Наличието на застраховка професионална отговорност на обявилия преустановяване на активността си туроператор „ София тур и Холидей ” ЕООД ще даде опция на засегнатите консуматори да получат назад парите си за неосъществените пътувания. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването " Тази заран " по бТВ, съ общиха от пресцентъра на КЗП. „ В България единственият прийом, по който това се случва, е застраховката професионална отговорност на туроператора. Такава застраховка има. Тя, според закона, е избрана според от оборота на туроператора в предишни интервали ”, добави Маргаритов. Необходимо е да се приготвят и показват на застрахователя всички нужни документи – контракт за проведено пътешестване, касови бонове за осъществените заплащания, копие от полицата " Туроператорска отговорност " и други налични.
Маргаритов предизвести за присъщите за предпразничните интервали нелоялни практики в комерсиалната мрежа и онлайн пространството. На база статистиката от контролната активност той уточни, че се усилва броят на забраняваните от контролния орган нелоялни практики, което понижава рисковете от това потребителите да станат жертва на неточни търговци. „ Да кажем, че пазарът е безплоден, няма да бъдем откровени. Естествено, че има нелоялни търговски практики. Особено в този момент при най-активното извършване на покупки по празниците има опити на търговците да ги излъгват с подправени понижения, изкуствени промоции, че им подаряват нещо към това, което главно желаят да си купят, а цената в действителност е по-висока и нещо не им подаряват. Или с акция за коледни елхички да вземем за пример, а да се окаже, че те не са налични и вие да си купите нещо друго на по-висока цена ”, даде образци ръководителят. В онлайн средата също се срещат сходни способи. „ В момента, в който настава интервалът на дейното извършване на покупки, търговецът внезапно подвига цената на избрана група артикули, които са по-търсени, с цел да може идващия ден да анонсира едно „ понижение ”, само че то би трябвало да е от цената, на която стоката е пласиране най-малко един месец преди този момент ”, изясни Маргаритов. Той добави, че при акцията „ Черен петък ” е имало 30-40 сигнала за сходни нарушавания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР