София. На предстоящото си заседание в четвъртък Столичният общински съвет

...
София. На предстоящото си заседание в четвъртък Столичният общински съвет
Коментари Харесай

Столичния общински съвет ще гласува изграждане на фотоволтаична система в 12 ДКЦ

София. На идното си съвещание в четвъртък Столичният общински съвет ще разиска дали „ ДКЦ 12 " да купи и построи със лични средства фотоволтаична система и на втората си база, с цел да обезпечава електрическа енергия за лични потребности, оповестиха от СОС. Вносители на отчета са общинските съветници доктор Антон Койчев, доктор Веселин Милев и зам.-кметът Дончо Барбалов.

Медицинското заведение в Люлин разполага с две бази и обслужва живеещите в региона, а от 1 юли 2021 година е на пазара за електрическа енергия, посредством Българска самостоятелна енергийна борса. За интервал от 6 месеца, нарастването на цената на употребената електрическа енергия доближи 70%. В дълготраен проект прогнозните цени са с 50% нарастване по отношение на цената за електрическата енергия през м. юни 2021 година
В търсене на благоприятни условия за понижаване на разноските за ток, шефът на ДКЦ 12 доктор Васил Василев предприе дейности за създаване на лична фотоволтаична система. На 13 януари т.г., СОС позволи ДКЦ 12 да влага лични средства в такава система за главната постройка на ул. „ Кореняк “ №17.

През март т.г. в Столична община е получено ново заявление от доктор Василев с искане на позволение за създаване на фотоволтаична система и във втората база на лечебното заведение - на бул. „ Проф. доктор Александър Станишев “ №17. Като претекст е посочена икономическата полза от цената на творби от фотоволтаичните панели ток, който ще се употребява за потребностите на лечебното заведение, а непотребната сила ще се отдава в мрежата.

Според вноситеилте, инвестицията ще се върне във времето като спестени средства от бъдещите сметките за ток.
Фотоволтаичната система би дала и спомагателна сигурност при възможни бъдещи нараствания на цената на електрическата енергия. Дружеството има опция да закупи материали и съоръжение на стойност до 50 000 лв., без Данък добавена стойност. Към заявката на шефа на ДКЦ 12 са приложени разнообразни предложения, като в цената са включени развиване и ръководство на плана, инсталиране и въвеждане в употреба.

Предложението е подкрепено от Постоянната комисия по опазване на здравето и обществена политика.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР