София. На интернет сайта на Висшия съдебен съвет в раздел

...
София. На интернет сайта на Висшия съдебен съвет в раздел
Коментари Харесай

Съдиите от Софийски градски съд Атанас Атанасов и Влади мир Вълков и Даниела Александрова – зам.-председател на Софийския районен съд, са предложени за изборни членове на Висшия съдебен съвет

София. На интернет уеб страницата на Висшия правосъден съвет в раздел „ Общи събрания за избор на членове на Висшия правосъден съвет 2022 “ са оповестени предложенията за издигане кандидатурите на Атанас Атанасов и Владимир Вълков – съдии в Софийски градски съд (СГС), и Даниела Александрова – заместник-председател на Софийския областен съд (СРС). Това оповестиха от Висшия правосъден съвет .
Съдия Атанас Атанасов е препоръчан от магистрати от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативните съдилища в София, Пловдив и Варна, Софийски градски съд и окръжните съдилища в Ловеч и Благоевград, Административен съд – Бургас, СРС и районните съдилища в Ловеч, Луковит и Благоевград. Той има над 22 години стаж като арбитър. Последователно е заемал длъжностите „ младши арбитър “, „ арбитър “ в СРС и в Софийски градски съд, бил е командирован в Апелативен съд – София. Той е измежду първите членове на Националната правосъдна мрежа за интернационално съдействие по наказателни каузи в Република България, както и една от контактните точки на Европейската правосъдна мрежа за България. Съдия Атанасов е бил член и ръководител на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Участвал е в голям брой работни групи за законодателни промени в Конституцията на Република България и Закона за правосъдната власт, за транспониране на принадлежности от правото на Европейския съюз, бил краткотраен учител в Националния институт на правораздаването. Според предложителите, посредством своите персонални качества и разпоредителност, той може „ да способства до одобряване на независимостта и репутацията на правосъдната власт, до учредено на бистрота и ориентирано към публичния интерес нейно администриране и за отбрана на професионалните ползи на съдиите, на обективното, прозорливо и почтено тяхно кариерно развиване “.
Владислава Цариградска – арбитър в Районен съд – Луковит предлага кандидатурата на арбитър Владимир Вълков Вълков. Същият има над 25 години стаж в правосъдната система, като кариерата му стартира като младши арбитър в Софийски градски съд, след което е арбитър в СРС, а сега - в Софийски градски съд. В предлагането се подчертава на комплексния изчерпателен и изчерпателен метод в правораздавателна активност на арбитър Вълков, учреден на стимулираното използване на националното, европейското и интернационално право. Отбелязано е, че той е учредител на нова правосъдна процедура, праволинейно отстоява и работи за възстановяване на изискванията на труд и за усъвършенстване на процесите, съгласно настоящите научни и на практика постижения, в това число актуализирането на част от осъществяваните типови дейности. Обръща се внимание, че неговата идея за времевата тежест на процесуалните дейности е водещ аршин за контролиране и премерване на натовареността, която е възприета и въведена от Висш съдебен съвет. Според арбитър Цариградска, претендентът самоуверено и намерено е показал неотстъпчивост към опитите за похищения против съдийската самостоятелност, както и схващане, че съдийската взаимност и поддръжка е базата за авторитетното правораздаване, вдъхващо доверие и сигурност у обществото. Изразено е разбиране, че претендентът ще „ бъде този потвърдил се модернизатор, отстояващ съдийския активизъм и представляващ почтено цялата съдийска общественост “.
Съдии от СРС оферират кандидатурата на Даниела Александрова, която има над 16 годишен стаж в органите на правосъдната власт. Тя е била поредно младши прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, прокурор в СРС, арбитър в СРС, като от 2017 година е заместник-председател и началник на Трето гражданско поделение. В предлагането е посочено, че добитият от претендента административен опит ще разреши „ при избирането ѝ за член на Висш съдебен съвет неотложно да се заеме с разрешаването на насъбраните тежки проблеми при действието на правосъдната система, свързани с голямото закъснение на атестации и състезания, с електронното правораздаване и други “. Изразена е убеденост, че тя в забележителна степен ще спомогне за разрешаването на проблемите на районните съдии в страната и за балансиране ползите на всички работещи в система, както и взимането на обективни и обосновани решения. Според сътрудниците ѝ нейният професионален опит и потвърдена продуктивност ще допринесат за „ ефикасното и в извънреден публичен интерес възстановяване активността на правосъдната система, както и за одобряване на независимостта, интегритета и престижа на Висшия правосъден съвет “. Кандидатурата на арбитър Александрова е подадена на 16.04.2022 година
Деловодството на Висшия правосъден съвет работи в събота и неделя с обикновено работно време, по отношение на обезпечаване на опция за приемане на писмени оферти за претенденти за членове на Висш съдебен съвет от съдийската квота в крайния период за складиране на оферти - 17 април 2022 година Съгласно Закон за съдебната власт и Правилата за осъществяване на изборни членове на Висш съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите оферти за изборни членове на Висш съдебен съвет се изпращат и по пощата с противоположна квитанция, като срокът за оповестяването им на интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет е 3 дни от датата на постъпването им.
Към момента са издигнати 10 кандидатури за 6-ма изборни членове на Висш съдебен съвет от Съдийската гилдия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР