София. На 11 - 22 юни Европейската агенция за гранична

...
София. На 11 - 22 юни Европейската агенция за гранична
Коментари Харесай

ГД „Гранична полиция“ ръководи координацията на успешни международни действия срещу трансграничната престъпност

София. На 11 - 22 юни Европейската организация за гранична и брегова защита - Фронтекс, предприе интернационалните дейности против проведената трансгранична престъпност по границите на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани, Югоизточна Европа и избрани гранични пунктове на източната сухопътна граница. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи . За първи път дейностите бяха взаимно ръководени от митническите управляващи. В резултат на интернационалното съдействие, за по-малко от две седмици бяха арестувани 23-ма контрабандисти на мигранти, открити са 31 откраднати автомобила и са разкрити 60 случая на измами с документи. Иззети са 330 000 къса противозаконни цигари и 0,5 тона опиати. В допълнение, близо 12 тона тютюн бяха конфискувани с помощта на поддръжката на словашките митнически органи.
Служителите на Фронтекс са разкрили повече от 2160 нередовни мигранти и 580 души, които обитават нелегално в Европейския съюз.
Операцията „ Ден на взаимния дейности Дунав 3 “ бе ориентирана против трансгранична престъпност, съответно обвързвана с контрабанда на мигранти, трафик на акцизни артикули и измами с документи, само че също и откраднати коли, опиати и контрабанда на фалшифицирани артикули. Действията бяха ръководени от България и Литва. Общата цел бе разбиването на незаконни мрежи на трансграничната престъпност посредством взаимни дейности на граничната и престъпната полиция и митническите органи.
Фронтекс разпредели чиновници на европейските екипи за гранична защита на избрани гранични контролно-пропускателни пунктове на външните сухопътни граници на Европейски Съюз дружно с митническите управляващи от няколко страни членки, както и специалисти от Европол и Интерпол. В екипите на Фронтекс участваха специалисти по крадени транспортни средства и документи и чиновници за наблюдаване на границите. Европол поддържа дейностите с изчерпателен опит и достъп до свързани бази данни.
Сред задачите на „ Деня на взаимния дейности Дунав 3 “ бе възстановяване потреблението на разследващите данни в интервенциите и усилване на съдействието сред страните членки в битката с трансграничната престъпност, изключително в региона на контрабандата на мигранти, противозаконния трафик на акцизни артикули и измамите с документи.
Създаденият в София координационен център подпомагаше обмена на информация сред участниците в взаимните дейности.
Операцията беше координирана под егидата на Европейската мултидисциплинарна платформа за битка с престъпните закани (EMPACT) в границите на цикъла на политиката на Европейски Съюз за битка с проведената и тежката интернационална престъпност. Тя сплотява полицейските и правоприлагащите органи на страните членки на Европейски Съюз, европейските организации и интернационалните организации, които дружно работят за подсилване на границите на Европа и вътрешната сигурност.
В интервенцията участваха България, Хърватия, Унгария, Румъния, Естония, Гърция, Полша, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Австрия и Швеция, както и Бивша югославска република Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора.
През пролетта на 2017 година Европейски Съюз одобри идващия си четиригодишен проект за битка против тежката и проведената престъпност. Този проект, прочут като политически цикъл на Европейски Съюз, ще продължи до 2021 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР