София. Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща с

...
София. Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща с
Коментари Харесай

Министър Стела Балтова и ръководителят на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна Мариана Олескив обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството в туризма

София. Министърът на туризма Стела Балтова организира работна среща с Мариана Олескив, началник на Държавната организация за развиване на туризма на Украйна. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма . Събитието, в което се включиха и представители на бизнеса, е в границите на работно посещаване на госпожа Олескив в България по покана на служебния министър и не инцидентно визитата се състои на българското Черноморие, в к.к. Слънчев бряг.
Основна цел на визитата е опцията за разширение и задълбочаване на двустранните взаимоотношения сред България и Украйна в региона на туризма.

Министър Балтова заяви, че Украйна е мечтан и перспективен пазар, като страната е на трето място по посещаване на туристи с растеж от 377% от началото на годината,
по данни на ЕСТИ за пренощували туристи в местата за настаняване, по отношение на 2020. Тя увери, че от месец юни възобновяване на туристическия бранш е трайна наклонност, а министерството на туризма работи в тясно съдействие със здравните управляващи, с цел да бъде обезпечена сигурността на гостите на българските курорти.

Пристигащите от Украйна пътуват главно с коли и автобусен превоз, всяка седмица има и регулярни полети до Бургас.
Мариана Олескив, която е за първи път у нас, изрази убеденост, че България е една от обичаните дестинации за украинските туристи поради гостоприемството и възприятието за украинските туристи, че са си вкъщи. Тя увери, че нейната страна също може да предложи разнороден и забавен туристически артикул, изключително в област Бесарабия, където има българска общественост с богати исторически корени и културни обичаи. Олескив заяви, че в региона може да се практикува винен и кулинарен туризъм и сега се приготвя огромен есенен фестивал с подобен фокус.

Участниците във форума се сплотиха към нуждата за интензивно съдействие в региона на фрагментите, образованието на личния състав и предпочитаното издигане на имиджа на специалностите в областта на туризма - въпрос, настоящ както в България, по този начин и за Украйна. Представителите на туристическия бранш потвърдиха, че хотелиерите са най-доволни от украинските сезонни служащи по Черноморието. По данни на бизнеса, над 20 хиляди задгранични служащи сега се трудят по българското крайбрежие, а повече от половината са от Украйна. Голяма част от тях покачват квалификацията си, обикват България и постоянно се завръщат и като туристи.

Беше препоръчано през 2022 година да се организира в България бизнес-форум за детско-юношески туризъм, защото доста интензивно се работи и с деца от Украйна, които идват на лагери по нашето Черноморие.
Представители на бизнеса благодариха още веднъж на министерството на туризма и за оказаното подпомагане при разрешаването на казуса с украинските рейсове с туристи, които бяха възпрепятствани при прекосяването си през Румъния през месец май.
По думите на Виталий Москаленко, ексклузивен и пълномощен дипломат на Украйна в България, който бе част от делегацията на гостите, извършените диалози са били забавни, значими и навременни, а разговорът - работлив и настоятелен.

След диалозите гостите посетиха туристически обекти и настанителна бази, в която са отседнали украински деца, и се увериха в отличното качество на предлагания туристическия артикул.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР