София. Костюмите на Стефан Данаилов от филма Борис I, на

...
София. Костюмите на Стефан Данаилов от филма Борис I, на
Коментари Харесай

В НИМ може да бъде разгледана нова специална експозиция - „Историята и българското кино” от 80-те години

София. Костюмите на Стефан Данаилов от кино лентата „ Борис I ”, на Апостол Карамитев/Коста Цонев от „ Сватбите на Йоан Асен ” и на Стойко Пеев от „ Хан Аспарух ” към този момент могат да бъдат видени в новата специфична експозиция - „ Историята и българското кино ” на Националния исторически музей, отдадена на българските игрални филми на историческа тема от 80-те години на ХХ век. Това оповестиха от пресцентъра на НИМ .
Разкошните дрехи са част от златната сбирка български игрални филми, които пресъздават едни от най-значимите интервали и събития от средновековната българска история: основаването на Българската страна през 681 година - във кино лентата „ Хан Аспарух ” (1981 г.), приемането на Християнството и основаването на Преславската и Охридската книжовна школа през IX в. - „ Борис I ” (1985 г.), постигането на дългогодишен мир и непоклатимост при започване на XIII в. – „ Сватбите на Йоан Асен “ (1975 г.), историята за изписването на Боянската черква през 1259 година - „ Боянският занаятчия “ (1981 г.)
Тези филми са основани във връзка 1300-годишнината на Българската страна и отразяват разнообразни стадии от българската история, свързани най-много с Първото и с Второто българско царство, с Възраждането и с националноосвободителното придвижване. Кинопроизведенията стават обичани на генерации фенове и са мотив за горделивост от величието и блясъка на българските победи и от духовното израстване на нацията ни.
Облеклата и движимостите - костюмите, мебелите, оръжията и прочие, са създавани въз основа на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани. Техническото им осъществяване е съобразено с традициите на съответната ера, което ги прави оптимално близки до първообразите им. Всички те са направени ръчно и от естествени материали – месинг, кожа, гьон и други Някои от костюмите са обект на комплицирана направа. За изработката, да вземем за пример, на костюмите на севастократор Калоян и на севастократорица Десислава художниците са се „ допитали “ до стенописите в Боянската черква от XIII в.; тъканите са доставени от Сирия, с направата им са били ангажирани експерти от Холандия и Франция, само че са довършени в България.
На експонатите в експозицията „ Историята и българското кино ” ще бъдат сложени QR кодове, с които посетителите ще могат да получават повече информация за тях.
Снимките и информацията се разгласяват за първи път, със съдействието на Българската национална филмотека.
От тази есен в експозицията, отдадена на българското кино, ще има и специфичен интерактивен ъгъл като част от музейно-образователната стратегия на музея.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР