София. Колкото по-рано се освободим от МиГ-29, толкова по-добре за

...
София. Колкото по-рано се освободим от МиГ-29, толкова по-добре за
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Разделението „за“ и „против“ предоставянето оръжия на Украйна, освен всичко друго е и политическо

София. Колкото по-рано се освободим от МиГ-29, толкоз по-добре за България. Това съобщи ген. Съби Събев, първи боен представител на България в основната квартира на НАТО в Брюксел, в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус ” „ Това е България ”. Според него поддръжката на тези бойни самолети след войната е немислима.

„ Когато става въпрос за даването на помощ и настояването на Украйна да се дават бойни самолети като МиГ-29, аз бях явен, че да, ние можем да предоставим част, даже и при нужда на всичките в подмяна на това да получим по-съвременни, оперативно съвместими изтребители, от които имаме потребност, и за които сме подписали даже контракт за даване, както направи Словакия, както явно е на път да направи Полша. Така че колкото по-рано се освободим от тях, това е мнението на експертната общественост, толкоз по-добре за България, защото тяхната поддръжка по-нататък след тази война е просто немислима. Така че това съгласно мен щеше да бъде едно вярно решение, в случай че беше взето по-рано “, сподели ген. Събев.

Относно характерните въпроси на президента към тези, които ще вземат решението „ за “ или „ срещу “ даването оръжия на Украйна, генерала е на мнение, че желанието на президента е да внесе разстройване и неустановеност в депутатите, тъй че да не вземат изобщо решение за оказване на военна-техническа помощ. Той дефинира разделянето по тематиката като с изключение на всичко друго и политическо.

„ Разделение, както и сантименти към Русия като страна, която е имала доста въздействие в българската история, в това число и в соцпериода. Но ние би трябвало да оставим историческите сантименти настрани и да се грижим извънредно за нашите национални ползи в границите на съюзите, в които членуваме. България не е директно застрашена. И аз не смятам, че Русия ще направи втора стратегическа неточност, в случай че преди да е приключил спора с Украйна се опита да предизвика страни от НАТО, защото такива провокации ще срещнат отпора на съюзния отговор. И НАТО има подготвеност за този отговор. Дано Русия не се изкуши да направи тази неточност “, пожелателно приключи диалога ген. Съби Събев.

Цоня Събчева

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР