София. Кабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание

...
София. Кабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание
Коментари Харесай

Одобрена е позицията на Република България за предстоящия Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство

София. Кабинетът утвърди позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 13 юни 2022 година, гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург, оповестиха от държавната осведомителна работа .

В рамките на съвещанието в региона на рибарството се чака Комисията да показа своето Съобщение по отношение на настоящото положение на Общата политика в региона на рибарството и консултацията по отношение на опциите за лов на риба за 2023 година, след което министрите ще обменят отзиви. При определянето на риболовните благоприятни условия за 2023 година в Черно море, Република България ще упорства да бъдат взети поради решенията, които ще бъдат признати на годишната среща на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море през месец ноември, социално- икономическото отражение на рецесията от Ковид-19 и въздействието на войната в Украйна върху бранша на рибарството и положението на запасите. Република България ще упорства квотите за улов на калкан да бъдат непокътнати и през 2023 година

В региона на селското стопанство се чака Европейската комисия да показа информация за резултатите от обществените съвещания по отношение на Доклада за използването на здравните и екологичните стандарти на Европейски Съюз по отношение на вносните селскостопански и хранителни артикули. Република България смята, че следва да се откри баланс сред гарантирането на конкурентоспособността на земеделските производители и високите индустриални стандарти на Европейски Съюз и обезпечаването на продоволствена сигурност в Европейски Съюз и на световно ниво.

Считаме, че с цел да бъдат взети верните решения, се нуждаем от изчерпателен разбор на евентуалните сюжети за степента на влияние на спора в Украйна върху секторите на земеделието и хранително-вкусовата индустрия.

Също по този начин се чака Комисията и делегациите на страните членки да обменят отзиви по отношение на положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на нашествието в Украйна. Продължава да е обезпокоително покачването на разноските за произвеждане в селското стопанство за фуражи, торове и електрическа сила, което се отрази и върху пазарните цени на главните хранителни артикули.

В тази връзка е належащо да се наблюдават деликатно въпросите, свързани с достъпността на храните. Във връзка с достигането на националния таван във връзка с помощта de minimis в България предлагаме да се покачат самостоятелните и национални тавани. В допълнение бихме желали да бъде продължен до 31 декември 2022 година срокът на използване на увеличеният поради Ковид-19 интензитет на подкрепяне по двете основни ограничения (Преструктуриране и преработка на лозя и Инвестиции в предприятия) от Националните стратегии за подкрепяне на лозаро-винарския бранш.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР