София. Извършено е плащане на част от откраднатите картини за

...
София. Извършено е плащане на част от откраднатите картини за
Коментари Харесай

Гл. инспектор Ангел Папалезов, „Национална полиция“: Извършено е плащане на част от откраднатите картини в столицата за над 10 000 лв.

София. Извършено е заплащане на част от откраднатите картини за над 10 000 лева Това сподели основен контрольор Ангел Папалезов - шеф на бранш „ Културно-исторически полезности “ към Главна дирекция „ Национална полиция “ по отношение на кражбата на скъпи картини в София, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Картините, които са открити и конфискувани от два от адресите, е ясно на кои художници са. Въздържаме се да споделяме изчезналата картина на кой художник е, с цел да си спестим компликации при издирвателния развой, защото текат доста оперативни беседи и дейности, които се правят с търговци на творби на изкуството в София “, съобщи основен контрольор Папалезов и уточни, че в случай че тази информация се популяризира, ще се затрудни следствието.
Във връзка със арестуваните лица на ул. „ Златовръх “ и кв. „ Хаджи Димитър “, Папалезов съобщи: „ Божидар Нейков и другото лице, което е открито в кв. „ Хаджи Димитър “, са търговци на културни полезности от доста години – най-малко от 15-20 години ". " Те посредничат при сделки на всевъзможни творби на изкуството и са били медиатори при продажбата на тези картини. Към момента не може да се удостовери изрично, че има предумисъл в техните дейности и че те са знаели, че това са крадени картини. Но подобен им е бил предметът на активност, трябвало е да имат догатки при такова съсредоточие на именити създатели и на качество на картините от какъв генезис биха били. Защото на такива места, от които са им препоръчани на тях, не излизат такива създатели. Между търговците са осъществени заплащания на част от картините, като са платени над 10 000 лева Предстояло е заплащане на друга част от картините, защото е имало спор по отношение на авторството им. Крадците са знаели доста добре тъкмо какво крадат “, сподели още гл. контрольор Папалезов. Той изясни, че в една огромна част от кражбите на антиквариат в София кражбите се правят тъкмо по този метод.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР