София. Изборният резултат не би трябвало да въодушевява партиите на

...
София. Изборният резултат не би трябвало да въодушевява партиите на
Коментари Харесай

Доц. Борис Попиванов, политолог: Изборният резултат не би трябвало да въодушевява партиите на протеста, възможни са и трети парламентарни избори тази година

София. Изборният резултат не би трябвало да въодушевява партиите на митинга. Това сподели за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ политологът доцент Борис Попиванов. Силите на смяната към момента не са посочили, че са по-добри от ГЕРБ, сподели още той. По думите му вотът на гласоподавателите е посочил, че те не заслужават цялото доверие. Водещата мощ би трябвало да си дава сметка, че е длъжна да направи опит за основаване на постоянен кабинет в 46-то Народно събрание.

„ Ако не създадат подобен опит рискуват да има нови предварителни избори, на които да получат електорален пестник. Смятам, че опит за сформиране на държавно управление ще бъде изработен и евентуално той ще има по-скоро експертен темперамент, от колкото характера на ясна коалиция сред партии и партийни лица в изпълнителната власт. Кабинет, който да начертае някакви цели и да извършва стратегия, което да обоснове неговото битие през идващите месеци. Едва ли ще бъде рекламиран като решение за идващите четири години, само че би могъл да съществува в по-кратък интервал “, разяснява той.

Според него са вероятни трети парламентарни избори тази година, които да съвпаднат с президентските.

„ Календарът подготвя съвсем съвършено съвпадане. Ако вървим по логиката, при която партиите не могат да се схванат и отхвърлят три мандата за сформиране на държавно управление, президента разпуска Народно събрание, ще стигнем до края на август, което значи тъкмо два месеца до края на октомври или до времето на президентските избори. Възможни са избори 2 в 1. Това ще бъде в сериозен минус за всички, претендиращи, че желаят да въплъщават смяната и ще разочароват гласоподавателите “, сподели той.

Ако това се случи рецесията ще се затвърди, чувството за непоклатимост в обществото напълно ще изчезне и то ще избере неприятното статукво, вместо смяната, която по този начин и не се случва, безапелационен бе доцент Борис Попиванов. Политиците са избирани, с цел да вземат решение проблемите на гласоподавателите, а не противоположното. Българското общество има съществени проблеми. Освен това наближава финала на бюджетната процедура и би трябвало да имаме настоящ парламент, в случай че желаеме държавния бюджет за 2022 година да залага по-различна управническа философия от бюджетите на ГЕРБ. Това няма по какъв начин да се случи, в случай че ще продължим да си играем на избори, разяснява още доцент Борис Попиванов.

Вилислава ВЕТРЕНСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР