София има завод за третиране на отпадъци (СПТО), който не

...
София има завод за третиране на отпадъци (СПТО), който не
Коментари Харесай

Терзиев: Завод за отпадъци струва милиони на софиянци, а не върши...

София има цех за отнасяне на боклуци (СПТО), който не извършва предназначението си. Но пък коства на софиянци 346 млн. лева за построяването си и по 43 млн. лева на година, с цел да работи. Обикновено 15% от парите в план-сметката на общината са за СПТО. Заводът е бил ръководен неефективно, с безгрижие към проблемите, които са се натрупали с години, а сигналите към общината за систематичните неуредици в работата на предприятието са били неглижирани от ръководещите.

 

Софиянци сме вложили в цех, който да реши дълготрайно проблемите с отпадъците на града. Но, наподобява, сме създали една неприятна инвестиция, в случай че единствено проучваме това:

 

• Два пъти по-малко създаден RDF по отношение на потенциала на завода. За сметка на това с неприятно качество. Това основава липса на търсене от страна на компаниите, който могат да го изгарят, и високи цени от тези, които се престрашат да го вършат.

 

• Започнало е запълването на последната клетка за депониране на боклуци - по-рано от плануваното. Защото е заравян 59% от творби през интервала 2020-2022 година нискокачествен RDF. Тоест имаме си цех, с който обработваме отпадъците, с цел да ги заровим още веднъж.

 

• По документи, заводът би трябвало да създава 185 000 тона RDF. През 2023 година са създадени по-малко от 80 000 тона. Всичко останало се заравя в депото. В предходните 3 години от създадените близо 555 000 тона, едвам половината (229 000 тона) са били пригодни за изгаряне. Останалото отново назад в депото за закопаване.

 

• Предишното управление на общината е прекратило нов контракт за оползотворяване на боклуци, а остарелият не може да бъде изпълнен в целокупност поради систематични проблеми в работата на предприятието.

 

Безстопанственост, безнаказаност, безхаберие - моите три думи за ръководството на завода през всичките години. 

 

Новото ръководство на завода вкара ограничения, които покачиха през декември с 35% оползотворяването на RDF спрямо целия ноември.

След встъпването си в служба подредих инспекция на предприятието и до седмица ще обявим заключението на вътрешния одит на цялостното положение и ръководство на този стратегически значим за София цех.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР