София. Геодезията е основополагаща дейност за всички инфраструктурни политики, които

...
София. Геодезията е основополагаща дейност за всички инфраструктурни политики, които
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: Геодезията е основополагаща дейност за всички инфраструктурни политики, провеждани от МРРБ

София. Геодезията е основополагаща активност за всички инфраструктурни политики, които Министерството на районното развиване и благоустройството организира. Затова е значимо да работим в партньорство с всички членове на Съвета на европейските геодезисти и с обединени старания, с цел да подобряваме качеството на живот и изискванията за бизнес освен у нас, само че и в цяла Европа. Важно е този разговор да има и практическо измерение. Бъдещето на актуалното общество е в цифровизираните синхронизирани бази данни. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, която се срещна с президента на Съвета на европейските геодезисти Морис Барбиери и представители на организацията, оповестиха от пресцентъра на министерството . В диалога участваха и зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев, изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Виолета Коритарова, ръководителите на Камарата на инженерите по геодезия в България и на Съюза на геодезистите и земеустроителите у нас инж. Златан Златанов и инж. Иван Калчев.
Агенцията по геодезия, картография и кадастър има за задача да построи адресния указател в страната, както и да транспонира европейската инструкция Inspire у нас, стана ясно по време на срещата. „ Предстои и основаването на цифрова едромащабна топографска карта, данните в която са основата на всеки капиталов план и тази информация е значима за стопанската система ни “, акцентира в хода на диалога инженер Коритарова.
Съветът на европейските геодезисти би могъл да поддържа екипа на министерството и АГКК със свои специалисти в процеса на създаване на топографската цифрова база данни, стана ясно от думите на президента на Съвета Морис Барбиери. Той изрази подготвеност експерти от Съвета да дават на българските си сътрудници опит и подобаващи положителни практики в региона.
„ За да отговорим на бъдещите високотехнологични провокации в Европа и света, дигитализацията е част от пътя, който би трябвало да извървим “, сподели в умозаключение министър Аврамова и акцентира, че е значимо всички европейски институции, работещи в тази сфера, да обединят умения.
По-късно през днешния ден по случай Световния ден на геодезиста заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев откри Семинар с присъединяване на представители на Съвета на европейските геодезисти.
Пред участниците във форума инж. Йовев акцентира нуждата от нов небосвод в областта на геодезическата активност с визия 2030. По думите му работата на геодезистите не постоянно е забележима за хората и даже постоянно остава незабелязана, само че дейностите им имат директно отношение към всички области на стопанската система. „ Без нашата специалност не може да съществува нито една страна и нито едно общество “, сподели по време на събитието Йовев.
Пред участниците във форума той акцентира, че геопространствената информация трансформира парадигмата на живота и е движеща мощ на стопанската система през днешния ден.
По думите му добре функциониращият кадастър e един от главните съставни елементи на ръководството в региона на градоустройството и развиването на инфраструктурата, отбраната на поземлената благосъстоятелност и други.
Той още един път беше безапелационен, че приоритет в работата на Министерството на районното развиване и благоустройството е завършването на промяната в региона на кадастъра, както и транспонирането на европейската инструкция Inspire у нас.
„ Убеден съм, че единствено с цялостни и качествени данни можем да осигуряваме качествени услуги на жителите и бизнеса “, сподели още заместник-регионалният министър и добави, че ролята на геодезическите действия и в бъдеще ще продължи да нараства в международен проект, допринасяйки за развиването на стратегически области като инфраструктура, енергийна успеваемост, устройство на територията, развиването на така наречен „ умни градове “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР