София. Галерия Средец на Министерството на културата ще отбележи 85-тата

...
София. Галерия Средец на Министерството на културата ще отбележи 85-тата
Коментари Харесай

В галерия „Средец” на Министерство на културата се открива изложба, с която се отбелязват 85 г. от рождението на Марин Върбанов

София. Галерия „ Средец ” на Министерството на културата ще означи 85-тата годишнина от рождението на огромния художник Марин Върбанов (1932 – 1989) с ретроспективна галерия. Тя се открива на от 18.00 ч. в влиятелната столична изложба. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата . Творчеството на художника Марин Върбанов, който промени визията на света за гоблена и текстила, ще показа професорът в катедра „ Текстил – изкуство и дизайн “ на НХА Анна Бояджиева. В експозицията са включени произведения от фондовете на Националната изложба, Художествена изложба „ Жорж Папазов ” – Ямбол и Националната художествена академия. Шест рисунки, дарени от дъщерята на художника Боряна Върбанова, както и три огромни гоблена, измежду които емблематичната творба „ Вратата на Орфей ”, ще бъдат акцент в пространството на изложба „ Средец ”.
Марин Върбанов /1932 – 1989/ е роден на 20.09.1932 година в Оряхово. Той е първият български художник, получил особено обучение в региона на декоративния текстил. Още със завръщането си през 1959 година инициира основаването на компетентност „ Текстил ” към приложния факултет на Националната художествената академия и от 1960 година поема управлението й. Енергията му не познава граници. Преподаването на студентите върви редом с управлението на Ателие за тъкани и гоблени към Творческия фонд на Съюза на българските художници (1967 година – 1970 г.) и с креативен търсения, положили основите на по този начин наречения „ тримерен гоблен ”. Авангардните му хрумвания нямат аналог у нас в тези години. Възпитаник на китайската художествена школа, в България той се обръща към остарялата родопска пластика – халищата и тепаната вълна, съчетавайки античните обичаи с нова визия.
През 1985 година се завръща в Китай в Художествената академия Ханджоу, където преподава дизайн и вкарва системата на меката статуя в изкуството, основава катедра „ Текстил ”, която през днешния ден е Институт за модерна текстилна пластика „ Върбанов ”.
Изложбата във връзка 85 години от рождението на Марин Върбанов ще може да се види до 6 октомври т.г. в изложба „ Средец ” на Министерство на културата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР