София. ЕК представи третия годишен Доклад за върховенството на закона.

...
София. ЕК представи третия годишен Доклад за върховенството на закона.
Коментари Харесай

Докладът на ЕК показва положителната оценка за свършеното от кабинета за последните седем месеца

София. Европейска комисия показа третия годишен Доклад за върховенството на закона. Документът обгръща всички страни членки на Европейски Съюз, в това число България. Докладът обгръща четири съществени стълба - националните правосъдни системи, уредбата за битка с корупцията, плурализма и свободата на медиите и други институционални въпроси, свързани с правилото на причинност и взаимоограничаване на управляващите, оповестяват от Пресслужбата на Министерски съвет.

Заключенията в частта от Доклада, отдадена на България:

Комисията прави оценка високо политическата воля на държавното управление за решение на основните проблеми, разпознати в първите два отчета по Механизма за господство на правото и за осъществяване на интернационалните задължения на страната ни. В отчета се акцентира категорично, че промените в Плана за възобновяване и резистентност – в това число повишението на отчетността и отговорността на основния прокурор и въвеждането на правосъден надзор върху отхвърли на прокуратурата да образува наказателно произвеждане са ориентирани за превъзмогване на дългогодишните опасения, посочени в предходните издания на Доклада за върховенството на правото и по Механизма за съдействие и оценка.
ЕК ни споделя, че безотчетността на основния прокурор провокира паника. В документа е записано, че неналичието на опция за дейно следствие на обвинител № 1 е дълготраен проблем. Той е установен освен от Европейска комисия, само че и от Европейския съд по правата на индивида и Съвета на Европа. Правомощията на основния прокурор и позицията му във Висшия правосъден съвет ускоряват въздействието му и в двете институции. Будят паника и структурата и работата на Висшия правосъден съвет. В отчета се акцентира и продължаващата нездравословна процедура за командироване за дълготрайно време на прокурори и съдии, вместо да се провеждат състезания за постоянни назначения. Европейска комисия продължава да чака резултати от битката с корупцията по високите етажи на властта и превъзмогване на политическото въздействие над медиите. Комисията акцентира, че към момента няма задоволително на брой дефинитивни присъди за корупция по високите етажи.
В същото време, Европейска комисия регистрира желанието на държавното управление да вкара ефикасен механизъм за отчетност и отговорност на основния прокурор и неговите заместници. Положително се прави оценка и уговорката на държавното управление за съдействие със Съвета на Европа и Венецианската комисия преди внасянето на съответните законодателни промени в Народното събрание. В отчета се отбелязва и задължението на държавното управление да вкара обзор на всички отводи на прокурори да образуват досъдебно произвеждане.
Отчетено е и решението на Народното събрание за закриване на профилираните съд и прокуратура. Според Европейска комисия, плануванаъа процедурата за преназначаване обезпечава задоволително гаранции за отбрана на независимостта на правосъдната власт.
По тематиката антикорупция, отчетът регистрира плануваната промяна на КПКОНПИ, в това число разделянето й на две комисии, както и препоръчаните от държавното управление ограничения за битка с корупцията на всички равнища в държавната администрация и правосъдната система. Отчетено е, че през март 2022 година България е прекратила режима за предоставяне на българско поданство против вложения, за което е била неведнъж подложена на критика в предишното.
По отношение на медийната независимост, Европейска комисия установи, че за миналата година професионалната среда на публицистите леко се е подобрила, като представителите на медиите са имали опция да се показват по-свободно спрямо преди. Въпреки това въпросът с прозрачността на собствеността в медиите продължава да буди съществени терзания.
С положителен знак е маркирано подобряването на законодателния развой с приемането на условието всички законопроекти да се внасят в Народното събрание дружно с претекстове и предварителна оценка на влияние.
Според българския министър-председател, отчетът демонстрира позитивната оценка на Европейска комисия за свършеното от кабинета за последните седем месеца, само че и обстоятелството, че към момента следва доста работа и са нужни мощна воля и старания по повод продължение на битката с корупцията. „ В продължение на прекалено много години хората в България трябваше да гледат по какъв начин корупцията задушава икономическото развиване на страната. Всеки ден изпитваме на личен тил по какъв начин корупцията заплашва живота със зле построена инфраструктура и неглижирани инспекции за безопасност; когато корупцията завладее държавните институции, те обслужват обособени персони, а не обществото; корупцията подкопава демокрацията и правото на хората да дефинират личната си орис “, акцентира министър-председателят.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР