София е увеличила населението си с близо 80 000 души

...
София е увеличила населението си с близо 80 000 души
Коментари Харесай

Само София и Кърджали с положителен прираст на населението за 10 години


София е нараснала популацията си с близо 80 000 души единствено за 10 години – сред 2009 и 2019 година, демонстрира Анализ на Института за пазарна стопанска система за икономическото и обществено развиване на областите в Южна България, написа Българска телеграфна агенция.

Едновременно с това единствено една област от Южна България е съумяла да усили популацията си – Кърджали - с към 3500 индивида, икономистът от ИПИ АдрианНиколов на онлайн конференция. Той обаче акцентира, че и в София, и в Кърджали огромният фактор за нарастването на популацията е механичното му придвижване, а не това, че има баланс сред раждаемост и смъртност.

Останалите области са на загуба, като най-тежко е ситуацията в Пазарджик и Стара Загора, които губят по съвсем 38 000 души всяка. Икономистът подчертава на забавната позиция на двете области - Пазарджик е сред Пловдив и София, а Стара Загора е сред Бургас и Пловдив, и добави, че най-вероятно хората, които са напуснали тези области, най-вероятно точно там са се насочили.

Николов акцентира, че в тази обстановка с изключение на София няма печеливш и добави, че това е обяснението до някаква степен и за динамичността на цените на жилищата през последните няколко години, за острия дефицит тук-там в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която изключително в по-новите квартали, не може да навакса на този бърз растеж на популацията.

За естествения приръст на популацията икономистът посочи, че той е съвсем еднакъв за множеството области на юг, до момента в който при механичното придвижване става очевидно кои областите са " магнит " за работна мощ и за по-млади хората. Кърджали стои като явен победител с висок машинален приръст през 2019 година, само че там върху миграционните процеси има въздействие на изборния цикъл, разяснява специалистът.

Пловдив застава пред София като прелъстителен център за миграция, което съгласно икономиста демонстрира до каква степен локалната промишленост е " гладна " за фрагменти. Бургас също е прелъстителен за популацията, само че там и локалните придвижвания са от голяма важност, като би трябвало да се регистрира и въздействието на растежа на туристическия бранш през последните няколко години. Съответно пък дребните области са огромните донори на население, като Сливен, който е изгубил 10 промила през 2019 година Близко до тези стойности са Смолян и Кюстендил.

София област от една страна става все по-предпочитано място за живеене от хора, които работят в столицата, само че пък и губи население - най-вероятно в интерес на София, разяснява специалистът. Той посочи, че в случай че се преглежда в целокупност - столицата и периферията, ще има чист позитивен резултат при популацията.

По тематиката за бедността специалистът разяснява, че през последните 10 години, се регистрира леко повишение на каузи на популацията, което е под линията на бедността в страна във всички области с изключение на Ямбол, която съумява да балансира, а Кърджали свива този дял. Това обаче до известна степен е статистически резултат, тъй като растежът на заплатите и на приходите подвига нагоре линията на бедността. Според икономиста най-видим проблем има в Благоевград, където има утежняване на обстановката на пазара на труда, закриване на няколко огромни предприятия, стесняване в туризма през последната година и когато станат известни данните за 2020 година, ще се види, че бедността там се е " изстреляла " още по-нагоре. София, която " диктува " националната линия на беднотия, съумява да се задържи с най-нисък дял на хората под линията на беднотия и да помогне за подобряването на ситуацията да вземем за пример в Перник.

Като цяло динамичността на бедността е отрицателна, водещите стопански центрове съумяват да се откъснат, а тези сред тях имат все по-негативен тренд, заключи специалистът и добави, че разликата се дължи главно и на каузи на хората с висше или най-малко приблизително професионално обучение.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР