София е на второ място в страната по най-замърсен въздух

...
София е на второ място в страната по най-замърсен въздух
Коментари Харесай

Снимки показват в каква мръсотия се души София

София е на второ място в страната по най-замърсен въздух след Стара Загора.

Стойностите на замърсяване на въздуха обичайно започнаха да се повишават в София с настъпването на зимния сезон, демонстрират тези фотоси, направени през вчерашния ден, 9 декември, от Бистрица към София.  

От една страна, се плануват строги ограничавания за замърсяващи коли в центъра на града, само че от друга - продължава рабоатата по въвеждане на апаратура за изгаряне на български и вносен отпадък в самата долина на столицата.





По данни на показател за качеството на въздуха, най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора. В България предходната година над 8 500 души са умряли прибързано от болести, породени от замърсяването на въздуха. Това е 18 пъти повече от тези, които са починали в автомобилни произшествия, съгласно формалните данни на Световната здравна организация, съобщи Актуално.ком.

Страната ни е на трето място в света по смъртност, породена от замърсяването на въздуха, изпреварена единствено от Северна Корея и Босна и Херцеговина, оповестява БГНЕС.

По данни на СЗО ниското качество на въздуха коства 29,5% от брутния вътрешен артикул на България годишно поради понижена продуктивност и здравни разноски.

Въпреки че общата картина на въздуха в България се усъвършенства в последните години, страната остава измежду страните с най-големи проблеми с фините прахови частици с размер до 2,5 мм и до 10 мм и даже със серния диоксид (SO2).

Въглищните централи са виновни за съвсем всички излъчвания на серен диоксид в страната, както и за множеството излъчвания на азотни оксиди, които предизвикват смог и киселинни дъждове.
 

Според СЗО, хроничното обезлюдяване на провинцията и произлизащото от това пренасяне на хора и преустрояване на огромните градове задълбочават казуса.

Все повече хора, живеещи в града, се нуждаят от превоз, с цел да се придвижват от едно място на друго. Обикновено това е обвързвано с изгарянето на някакъв тип изкопаеми горива.

По данни на AQI /Индекс за качеството на въздуха/, най-замърсен въздух в България дишат хората в Стара Загора, след която се подрежда столицата. Трета е Враца, а след нея са Девня, Ловеч, Видин, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Перник.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР