София. До 20-ти март трябва да подадат заявления хората, които

...
София. До 20-ти март трябва да подадат заявления хората, които
Коментари Харесай

Димитър Димитров, ЦИК: До 20-ти март трябва да подадат заявления хората, които искат да гласуват по настоящ адрес и избирателите с трайни увреждания за подвижна секция

София. До 20-ти март би трябвало да подадат заявки хората, които желаят да гласоподават по сегашен адрес и гласоподавателите с трайни увреждания за преносима секция. Това сподели представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

" Избирателите с трайни увреждания, приказваме за тези, които не могат да стигнат до изборната секция, до 20-ти март би трябвало да заявят своето предпочитание да гласоподават с преносима секция посредством електронно заявление по пример или посредством акредитиран представител в общината по непрекъснат адрес или там, където той е заменен, с сегашния ", сподели още Димитров.

По думите му, когато тези заявки са 10 или повече, ще бъде формирана секция с преносима изборна кутия. " Това е друго от COVID-секциите ", сподели още Димитров.

Той посочи, че гласоподавателите,които имат разнообразни непрекъснати и сегашни адреси и желаят да трансформират записа си от непрекъснат към сегашния си адрес, до 20-ти март трябвада подадат заявление по пример. Там, където е допустимо посредством интернет страницата на общините по непрекъснат адрес и в случай че го създадат до 20-ти, ще бъдат заличени от първичната им регистрация и ще се появи нова. До 20-ти една група гласоподаватели, измежду които народни представители, членове на РИК, наблюдаващи могат да подават заявление за гласоподаване на друго място. Това е едно универсално заявление, което се получава в общините и може да бъде употребено във всяка изборна секция. То става част от документите, които са чувствителни и които се връщат в РИК. Поддържа се централен указател за тези заявки и вероятно се следи кой е употребил и на какво съображение такова заявление ", добави още Димитров.

Говорителят на ЦИК разгласи, че комисията е написала писмо до общинските администрации с инструкции да има дежурни в администрациите, които да могат да извършат тези регистрации. " Към 22-ри март откакто има такива формирани секции, кметът на общината, прави предложение до РИК за съставите на преносимите изборни секции за гласоподавателите с трайни увреждания ", добави още Димитров.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР