София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка

...
София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка
Коментари Харесай

Дървените папийонки като смисъл на съществуването

София Диша е мултижанров фестивал за градска просвета, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско придвижване, с цел да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, актьори и дизайнери. Представяме ви ДървАРТ – ателие за ръчно направени дървени папийонки, джобни кърпички, персонално гравирани дървени бутонели и други аксесоари за съвременни хора.

Аз съм... в действителност сме „ ние “ -  Никола, Блага и  сина ни Крум,  малко фамилно ателие за  „ машини за усмивки “.  Днес  обаче на вашите въпроси дава отговор Блага,  в качеството си на по-добрата половина от Дърварт.  Късно е, малко преди среднощ, момчетата се приспаха взаимно.  Работя като... всъщност  не работя. Аз съм от тези щастливи хора, трансформирали заниманието си в работа. Иначе правя  папийонки и други аксесоари. Никола е графичен дизайнер, а в  останалото време измисля папийонки.  Иначе, когато работиш за себе си, се налага  да съчетаваш доста действия. Това е благополучие.  В свободното време върша проекти, тъй като имам вяра, че организацията е значима.  Никола в последно време готви  много и вкусно.  За друго време съвсем не остава.  Мечтая си за  денонощие  от  40 часа, най-малко, не че ще ми стигне.  Почивам си като... работя, в действителност. Трудно заставам на едно място и в случай че не пътувам, което в последно време се случва рядко, си намирам работа. Скоро научих, че най-близката вселена, прилежаща на нашата, е М31  от съзвездието Андромеда и е  оталечена на 2 милиона светлинни години. Светлината, която  виждаме през днешния ден от М31  се е запътила към Земята, когато тук не е имало човешко създание. В такива моменти папийонките ми наподобяват като смисъл на съществуването. Искам да трансформира мъжете или най-малко метода, по който те се обличат.

От какъв брой време се занимавате с направа на дървени папийонки, бутонели и аксесоари?

Първата папийонка направихме доскоро повече от година. Беше случка.
Покрай новогодишните обещания взехме решение да им дадем късмет и през февруари  стартирахме Дърварт публично.

Има ли пазар за продуктите ви в България?

Още не сме създали първия милион, само че работим по въпроса(смях в залата!).
Засега можем да се похвалим с най-усмихнатите клиенти, което по никакъв начин не е малко.

Има ли български жанр или сходни обичаи тук, от които сте повлияни, или може би международни?

В страната на формалния анцуг  и мъжката чантичка борбата  е епична. Опитваме се да наклоним везните към класическия жанр, само че с щипка иновация. Засега дребни триумфи постигаме  в по-големите градове.  Идеята за аксесоари от дърво не е наша - по света  дървените папийонки са известна фешън наклонност.  Нашето гардже, то се знае, е най-хубаво – построили сме наш жанр и дизайните ни към този момент се разпознаваеми.

С кой актуален дизайнер или актьор бихте желали да работите - няколко имена, които ви въодушевяват?

Мила Атева - Sassa Björg, Антония Йорданова – Knapp.

Защо решихте да участвате на София Диша?

Участваме за пръв път и даже бяхме сюрпризирани от поканата – въпреки всичко „ съществуваме “ единствено от няколко месеца. Идеята на фестивала ни харесва – формата е друг,  не просто базар, а същинско арт пространство навън.  Място, което сигурно ще ни срещне с нашите стилни градски момчета и девойки.

Коя е най-близката ви професионална цел?

Коприна, 100% и естествена. Джобни кърпички  от плат по наш дизайн. 

Щандът на ДървАРТ ще откриете по време на София Диша, на 14 август, на ул. „ Московска “ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР