София. Делегация на Комисията по външни работи на парламента на

...
София. Делегация на Комисията по външни работи на парламента на
Коментари Харесай

Подготовката на България за европредседателството като ключов външнополитически приоритет бе обсъдена на среща с хърватска делегация в Народното събрание

София. Делегация на Комисията по външни работи на Народното събрание на Хърватия, водена от нейния ръководител Миро Ковач, е на посещаване в България. Визитата е по покана на ръководителя на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Подготовката на България за идното първо Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз и Западните Балкани като основен негов външнополитически приоритет бяха измежду тематиките на диалозите в Народното събрание. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
На срещата си с хърватските парламентаристи заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев означи близостта сред двата народа и двете страни и изрази убеденост, че по време на визитата ще бъдат реализирани ясни и съответни резултати в посока задълбочаване на съдействието. Между българите и хърватите има духовна непосредственост, наша отговорност е да принесем тази непосредственост и в икономическите връзки, по този начин както тя е налице в региона на туризма, акцентира той.
Подготовката на България за идното след месец първо Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз и Западните Балкани като основен негов външнополитически приоритет бяха измежду тематиките на диалога. Явор Нотев означи, че Западните Балкани би трябвало да заемат заслуженото си място на картата на обединена Европа и най-заинтересовани от това са хората, които живеят тук. Проблемите пред района са общи и решаването им е в полза на всички страни, съобщи той.
Председателят на Комисията по външни работи на Народното събрание на Хърватия Миро Ковач означи, че дружно Хърватия и България могат да реализират доста, освен във връзка с двустранното икономическо съдействие, само че и да водят взаимна политика за интеграция на Западните Балкани. Именно това може да бъде нашата обща позитивна роля, добави той. Миро Ковач съобщи желанието на своята страна да излезе с съответни оферти до месец май, когато е Срещата на държавните и държавните ръководители на държавите-членки на Европейски Съюз и на страните от Западните Балкани в София.
Делегацията на Комисията по външни работи на Народното събрание на Хърватия имаше среща и с Комисията по външна политика на Народното събрание.
Председателят на комисията Джема Грозданова срещна хърватските парламентаристи с целите на идното първо за България председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това са тематиките за бъдещето на Европейски Съюз и младежите, за цифровата стопанска система и дигитализацията, за европейската вероятност на страните от Западните Балкани и за сигурността и стабилността в Европа, уточни тя. България би могла да показа опита, който ще придобие по време на идното председателство, с Хърватия, която ще бъде отпред на Европейски Съюз през 2020 година, акцентира Джема Грозданова. Тя означи, че в това отношение нашата страна получава практическа помощ от Естонското председателство.
Председателят на Комисията по външни работи на Народното събрание на Хърватия Миро Ковач означи, че председателството на Съвета на Европейски Съюз е огромно предизвикателство и попита българските парламентаристи по какъв начин се приготвят за него. Джема Грозданова отговори, че е основан дребен, само че добре работещ екип в администрацията на Народното събрание и всеки от този екип е директно зает с някое от събитията в границите на парламентарното измерение на Българското председателство.
Темите, които ще бъдат съществени по време на Българското председателство, са значими и доста забавни и за Хърватия, уточни Миро Ковач и попита по какъв начин България противодейства на напускането на младежи от страната към други региони на Европа. Народният представител от Комисията по външна политика Георги Михайлов акцентира, че демографската рецесия е проблем освен в България, на нашия район, само че и на Европа като цяло. Четири от страните от Западна Европа, измежду които са България и Хърватия, са измежду първите девет в света с най-лоши демографски индикатори, уточни той и добави, че България има призната тактика за превъзмогване на отрицателните трендове.
На диалога ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова означи смисъла на съдействието сред България и Хърватия в разнообразни интернационалните организации. Според нея положителното взаимоотношение сред България, Румъния, Гърция и Хърватия би било потребно за отстояване на позициите на тези страни в границите на Европейски Съюз и НАТО, на които те са членове.
В програмата на визитата са планувани срещи с министъра за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова и с вицепремиера по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР