София. Държавният глава на Македония Георге Иванов дойде на двудневно

София. Държавният глава на Македония Георге Иванов дойде на двудневно ...

Президентът Румен Радев разговаря с македонския държавен глава Георге Иванов в София, правителството отказа среща с него.

София. Държавният глава на Македония Георге Иванов дойде на двудневно официално посещение в България. В София, където македонският президент е придружаван от съпругата си Мая Иванова, бяха предвидени срещи с българския му колега Румен Радев, с премиера Бойко Борисов, с министъра на външните работи Екатерина Захариева, както и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Но малко след кацането му в София стана ясно, че в програмата на македонския президент ще настъпят промени. Обявено бе, че министър-председателят на България и първият дипломат на София са отказали да проведат срещи с Георги Иванов. Причината – позицията на македонския президент по отношение на договора, постигнат между Атина и Скопие, за разрешаване на десетилетния спор за името и поведението му на срещата с премира на Македония Зоран Заев и външния министър на югозападната ни съседка Никола Димитров в резиденцията във Водно. Новината за разигралия се скандал в София се превърна в основна тема на медиите в Македония.
На пресконференцията след срещата между Радев и Иванов българският държавен глава заяви, че страната ни е обезпокоена от скъсания диалог между институциите в Македония и призова своя колега да бъде водач във възобновяването на диалога, който е важно условие за евроатлантическата интеграция на Македония. Радев поиска и допълнителни гаранции за стриктното спазване на Договора за добросъседство и сътрудничество между София и Скопие. „България се нуждае от твърди гаранции, че договорът за добросъседство ще остане в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония. Ако сравним двата договора – този на Македония с Гърция и този с България, ще видим, че договорът с Гърция изключва поправки и отмяна, а договорът с България допуска прекратяване. Това поставя България в ситуации да търси допълнителни гаранции. Категорично трябва да се изключи всякаква намеса и подкрепа на Македония за организации на наша територия, които имат характер срещу нашата Конституция“, коментира Радев.
Георге Иванов изрази учудване от реакцията на премиера да отмени планираната среща с него. „Премиерът Борисов си носи отговорността за отказа от среща, но така не реализира основната цел на европредседателството си, която е диалогът“, коментира държавният глава. Той поясни, че приемането на Македония в ЕС и НАТО не трябва да се основава на промяна на Конституцията. „Не приемам квалификации, че преча за стабилността в региона. Заклел съм се, че ще уважавам Конституцията и не мога да приема акт, който ѝ противоречи. Това е мое лично решение за действията на един премиер, който не е разбрал негативните последствия от един договор", коментира още Иванов и посочи, че реализирането на македонските цели не може да бъде алиби за реализирането на вредни за Македония договори.
От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов обоснова отказа си от среща с Георге Иванов с това, че България не иска да се намесва във вътрешните работи на своята съседния държава. „Македонският президент знае прекрасно, че България иска за Македония влизане в ЕС и НАТО, просперитет и свързаност. Но това как ще се казва държавата е работа на гръцкия и македонския народ. Алексис Ципрас и Зоран Заев са смели премиери от противниковото ми политическо семейство, но имат цялата ми подкрепа за усилията и рисковете, които поемат“, коментира Борисов и посочи, че ако въпросът за името на Македония не се придвижи, става пълен песимист за развитието на Балканите. „Ако има промяна на името, веднага ще седнем с колегите, ще напишем допълнително в споразумението това, което се е променило, ще го защитим и ще го пуснем за ратификация в парламентите“, обясни Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Източник: focus-news.net