София. Държавният глава на Македония Георге Иванов дойде на двудневно

...
София. Държавният глава на Македония Георге Иванов дойде на двудневно
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев разговаря с македонския държавен глава Георге Иванов в София, правителството отказа среща с него

София. Държавният глава на Македония Георге Иванов пристигна на двудневно публично посещаване в България. В София, където македонският президент е придружаван от брачната половинка си Мая Иванова, бяха планувани срещи с българския му сътрудник Румен Радев, с премиера Бойко Борисов, с министъра на външните работи Екатерина Захариева, както и с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Но малко след кацането му в София стана ясно, че в програмата на македонския президент ще настъпят промени. Обявено бе, че министър-председателят на България и първият посланик на София са отказали да проведат срещи с Георги Иванов. Причината – позицията на македонския президент във връзка с контракта, реализиран сред Атина и Скопие, за разрешаване на десетилетния спор за името и държанието му на срещата с премира на Македония Зоран Заев и външния министър на югозападната ни съседка Никола Димитров в резиденцията във Водно. Новината за разигралия се скандал в София се трансформира в съществена тематика на медиите в Македония.
На конференцията след срещата сред Радев и Иванов българският държавен глава съобщи, че страната ни е обезпокоена от скъсания разговор сред институциите в Македония и прикани своя сътрудник да бъде лидер във възобновяването на разговора, който е значимо изискване за евроатлантическата интеграция на Македония. Радев изиска и спомагателни гаранции за прецизното съблюдаване на Договора за добросъседство и съдействие сред София и Скопие. „ България се нуждае от твърди гаранции, че договорът за добросъседство ще остане в действие и когато отсреща имаме Република Северна Македония. Ако съпоставим двата контракта – този на Македония с Гърция и този с България, ще забележим, че договорът с Гърция изключва ремонти и анулация, а договорът с България позволява преустановяване. Това слага България в обстановки да търси спомагателни гаранции. Категорично би трябвало да се изключи всякаква интервенция и поддръжка на Македония за организации на наша територия, които имат темперамент против нашата Конституция “, разяснява Радев.
Георге Иванов изрази удивление от реакцията на премиера да анулира плануваната среща с него. „ Премиерът Борисов си носи отговорността за отхвърли от среща, само че по този начин не осъществя главната цел на европредседателството си, която е разговорът “, разяснява президентът. Той разясни, че приемането на Македония в Европейски Съюз и НАТО не би трябвало да се основава на смяна на Конституцията. „ Не одобрявам квалификации, че преча за стабилността в района. Заклел съм се, че ще почитам Конституцията и не мога да приема акт, който ѝ опонира. Това е мое персонално решение за дейностите на един министър председател, който не е схванал отрицателните последици от един контракт ", разяснява още Иванов и уточни, че реализирането на македонските цели не може да бъде оправдание за реализирането на нездравословни за Македония контракти.
От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов обоснова отхвърли си от среща с Георге Иванов с това, че България не желае да се намесва във вътрешните работи на своята прилежащия страна. „ Македонският президент знае прелестно, че България желае за Македония влизане в Европейски Съюз и НАТО, разцвет и съгласуваност. Но това по какъв начин ще се споделя страната е работа на гръцкия и македонския народ. Алексис Ципрас и Зоран Заев са смели министър председатели от противниковото ми политическо семейство, само че имат цялата ми поддръжка за напъните и рисковете, които поемат “, разяснява Борисов и уточни, че в случай че въпросът за името на Македония не се придвижи, става цялостен черноглед за развиването на Балканите. „ Ако има смяна на името, незабавно ще седнем с сътрудниците, ще напишем в допълнение в съглашението това, което се е трансформирало, ще го защитим и ще го пуснем за ратификация в парламентите “, изясни Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР