София. Да има високо ниво на обучение на кадрите, които

...
София. Да има високо ниво на обучение на кадрите, които
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Важно е в пряката комуникация с потребителите условията да се поставят коректно

София. Да има високо равнище на образование на фрагментите, които работят в директен контакт с потребителите, предложи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той изрази мнение, че от време на време точно заради неточна връзка при представянето на офертите след това се стига до проблеми. Това оповестиха от пресцентъра на КЗП .
" Това би могло да бъде решено, когато мениджмънтът има воля и изясненост, че при срещата лице в лице и общуването за предложение на друг вид предложения, би трябвало изискванията да са сложени на масата правилно, да са ясни и да не се преследват скрити цели, които на пръв взор сякаш ще обезпечат повече приходи, а в действителност ще доведат най-много до потребителско отчаяние ", разяснява Маргаритов.
В предаването " Имате думата " по Канал 3 Маргаритов уточни, че към момента жалбите против телекомуникационните оператори съставляват максимален % от общия брой в Комисията за отбрана на потребителите. Но, в случай че преди две-три години почти половината от недоволствата са касаели този бранш, то в този момент техният дял е към 30%. Той посочи, че въпреки всичко огромна част от тях касаят качеството на самите телекомуникационни устройства.
" Лека-полека пазарът се успокоява и се приспособява към условията. Още повече, че безусловно с летящ старт влязохме в новата година, постигайки правосъдно съглашение и с третия мобилен оператор във връзка с така наречен неустойки при преустановяване на срочен контракт ", разяснява Маргаритов. Вече потребителите дължат най-много до три месечни вноски, без значение на кой телеком са клиенти и дали са сключили контракта преди или след датата, от която съответното сдружение е възприело в практиката си новите постановки.
Пред водещия Александър Владимиров ръководителят на КЗП означи, че след телекомуникационните устройства, най-вече рекламации има за битова техника и електроника. Той напомни, че при положение на недостатък, потребителят следва да се обърне към търговеца, от който е закупил стоката, не да търси сервизи или търговски представители. Ако става дума за огромна верига - може да предяви рекламацията във всеки от обектите. Вписването в указател и реакция в период до един месец е обвързване на търговеца. В случай че потребителят не е задоволен, Комисията спомага.
Маргаритов означи, че повишаването от сезон на сезон на интереса към туризма в България е придружено от друга позитивна наклонност - за понижаване на нарушаванията в бранша, без значение от нараствания брой инспекции на контролните органи, включително и на Комисията за отбрана на потребителите. По думите му едно от най-съществените нарушавания, следено в предходните години - даването на туристически услуги в некатегоризирани обекти, симптоматично понижава. „ Най-тежко е, тъй като единствено по себе си значи сива стопанска система - не знаете къде, кой, какви тъкмо услуги дава, какви доходи инкасира и какво заплаща на страната ”, изясни той. И добави: „ Тази наклонност идва да ни каже, че търговците от ден на ден се стремят да съблюдават разпоредбите, тъй като осъзнават, че по този начин биха имали по-голям брой лоялни клиенти. ”
Председателят на КЗП съобщи, че няма селективност в контролната активност на институцията и инспекции се реализират на всички места. " Освен това, съветваме потребителите постоянно, когато усетят, че към тях е на път да бъде адресирана нелоялна комерсиална процедура, да алармират, тъй като това е най-сигурният метод да се реагира. Не можем да обхванем по едно и също време безусловно всички търговски и туристически обекти в цялата страна, само че пък когато имаме сигнал от консуматор или констатация от предишни интервали, откликваме и правим нужните дейности ”, сподели на финала на диалога Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР