София. Безплатни прегледи за подагра от 2 до 6 декември

...
София. Безплатни прегледи за подагра от 2 до 6 декември
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за подагра от 2 до 6 декември в УМБАЛ Св. Иван Рилски

София. Безплатни прегледи за подагра от 2 до 6 декември в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ". Инициативата е част от акцията за разпространение на най-честите рискови фактори, водещи до увреждане на бъбреците. Това оповестиха от пресцентъра на болничното заведение .

Безплатни прегледи за пациенти с хиперурикемия и подагра ще се организират от 2 до 6 декември сред 14:00 и 16:00 в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. Необходимо е авансово записване на тел. 02/952 38 33.
Инициативата е част от акцията за разпространение на най-честите рискови фактори, водещи до увреждане на бъбреците. Този път тя ще е под мотото „ Подагра&Бъбреци. Направи връзка! “

Подаграта е метаболитно (обменно) заболяване, при което в ставите и околоставните структури се натрупват кристали на пикочната киселина. Те отключват инфекциозен отговор, чиято най-честа изява е подагрозната рецесия. По данни от интернационалните изследвания през последните години заболеваемостта се е нараснала двойно. Въпреки че в предишното се е считала за „ болест на кралете “, през днешния ден от нея боледуват хора от всевъзможни обществени прослойки. Тя визира главно мъже, над 30 години, като съотношението с нежния пол е 9:1.
Известното е, че увеличеното равнище на пикочна киселина, което предизвиква подаграта, е измежду главните фактори за бъбречни затруднения, защото има директна връзка с метаболитния синдром и артериалната хипертония. Почти половината пациенти с високо кръвно налягане имат и висока пикочна киселина. Подаграта се преплита като сериозен сърдечносъдов фактор и с диабета.
За последните 70 години равнището на пикочната киселина в популацията се е нараснало двойно. С 2000 % е повишен пък приемът на фруктоза (изходен артикул за синтез на пикочна киселина) единствено за 30 години. Всичко това е причина нефролози и ревматолози все по-често да слагат диагнозата „ подагра “.

За България няма точни данни какъв брой са засегнатите от болестта, само че се счита, че те са към 1-2 % от популацията. „ Миналия месец преглеждах един пациент с подагра, който работи в един напълно мъжки колектив от към 30 индивида. Когато споделил с сътрудниците признаците си и това, че болен, се оказало, че съвсем половината имат такива проблеми “, изяснява доцент Атанас Кундурджиев, шеф на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Увеличената пикочна киселина може с години да се развива безсимптомно (хиперурикемия) до момента в който в един миг, под въздействието на избрани фактори, не се отключи самата подагра под формата на подагрозен припадък. Най-често той визира огромния пръст на стъпалото. От там идва и името подагра, което значи „ крайник в капан “ от гръцки език. Болката е толкоз мощна, че пациентите разказват, че не могат да търпят даже чаршаф върху крайници си, не могат да стъпват, усеща се туптене, кожата е зачервена, лъскава. Обикновено трае 2-3 дни. „ Много е значимо лекуването да стартира незабавно. Тогава и затрудненията са доста по-малко “, изяснява доцент Кундурджиев, който неотдавна беше модератор на научна полемика, отдадена на „ заболяването на кралете “.
Сред рисковите фактори, които могат да провокират подагрозен припадък, са:
- Прием на диуретици, както и разнообразни болкоуспокояващи
- Прием на алкохол и най-много бира
- Стрес

Лечението зависи от стадия, в който е диагностицирана заболяването. Обикновено за повлияването на хиперурикемия е задоволително да се изготви от експерт подобаващ хранителен режим (силно стеснен банкет на алкохол, без тлъсти меса и вътрешности), както и увеличена физическа интензивност. Консервативно лекуване е допустимо и при съществуване на подагра като в по-острите й форми то би трябвало да бъде съпроводено и с медикаментозна терапия.
„ Добре е да се знае, че над 50% от подагрозните рецесии се провокират от диуретици, които се употребяват доста постоянно при артериална хипертония, при сърдечна непълнота. Много е значимо при пациентите в преклонна възраст, които имат повече болести, лечението наложително да се назначава от дипломиран доктор “, акцентира известният нефрролог и припомня резултатите от огромно изследване, съгласно което: 91% от поставените по интернет диагнози са неверни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР